Multi Sports Pavilion | Alberto Campo Baeza

| 16.30 – 4 October 2017 |

 


 

White and full of light, a multi sports pavilion designed by Architect Alberto Campo Baeza has been added to the campus of Vitoria University in Pozuelo, Madrid.

Taking a cue from the exiting main campus, Camp Baezo designed the sports complex working around height and alignment constraints. The structure, which comprises of two well-defined interconnected boxes is a low-rise building whose roof serves as a patio.

 

Well defined two boxes of sports pavilion

 

Section through the complex shows interconnection of spaces

The complex houses a sports hall, multi-purpose rooms, a gymnasium, swimming pool, physiotherapy, etc in addition to classroom complex. The built-in multi-purpose hall can cater for meetings, including a range of university activities.

 

The resultant structure has been designed keeping in view the orientation of natural sunlight and linkage with the main campus.

From the architect –

Conceptual sketches from Architect Campo Baeza

The sports pavilion is designed with lightness in mind, in GRC glass fiber reinforced concrete, unlike the more closed classroom complex and low interconnecting building. In the volume of the sports complex the orientation of the various sides are valued differently, so that the facades of the southern dihedral, more exposed to sunlight, enclosed in a prefabricated panel of GRC glass fiber reinforced concrete, while those of the northern dihedral are in translucent glass.

 

Link with main square of university campus

The south-western facade features a low strip of transparent glass highlighting the link with the main square of the campus. And this mechanism of transparency is repeated on the north-eastern facade facing the upper patio.

 

Facade details

Thus a visual relationship is created between the square and the sports complex, while the south-western facade of the classroom complex becomes a backdrop to the complex as a whole. To differentiate the sports and academic buildings, the architect played with the volume and facade materials.

 

View of overall complex

A large translucent box, 60X50X12 m in size stands out as a fundamental element of the entire structure. Steel grid of pillars and beams form the structure of the pavilion facades and trusses have helped to provide enormous roof span.

 

 

The swimming pool area has wide angled beams all over its roof. The remainder of the structure is in reinforced concrete.

 

The basement floor houses the swimming pools

Wide angled beams assembled on site

The all-white painted building represents a striking addition to the existing campus for sure!

Project Details –

Project Name – Multi Sports Pavilion and Classroom Complex

ArchitectAlberto Campo Baeza

Location – Carretera, Pozuelo-Majadahonda km 1.800, Pozuelo de Alarcón, Madrid

Client – Universidad Francisco de Vitoria

Project Type – Classroom, Sports center, Pavilion

Completion year -2017

Built up area – 9000 m2

Collaborating Architects – Ignacio Aguirre López, Alejandro Cervilla García, María Pérez de Camino Díez, Tommaso Campiotti, Miguel Ciria Hernández, Elena Jiménez Sánchez, Imanol Iparraguirre, María Moura

Structural Consultant – Andrés Rubio Morán

Glass Consultant – José Pablo Calvo

Contractor  – Clásica Urbana (Jesús Díaz Poblaciones, Francisco Martínez Reche, Jorge Garriga, Mónica Grau)

Project Manager – Francisco Navarro, María Lamela, Francisco Armesto

Mechanical Engineer – Úrculo Ingenieros

Quantity Surveyor – Francisco Melchor Gallego

Photography CreditJavier Callejas

Representational model

The multi sports pavilion

Concept sketches – © Alberto Campo Baeza 

Leave a Reply