Concrete house-Andergassen Urthaler

| 17 : 00 – 22 June 2017 |

 


Creating a concrete home among steep hills in response to natural and cultural landscape is always a challenge.

Architect Andreas Gruber has created one such striking example through a recyclable concrete house named – Andergassen Urthaler. Nestled among the steeply sloping east valley, the home is a result of multi level planning process.The construction site is dauntingly characterized by natural stone walls similar to western hemisphere of the Eisack Valley-South Tyrol in Italy.

 

View across the sloping valley


 

Floor Plan and Section


 

Considering the existing landscape, the architect wanted to create awareness of ecological mineral healthy building, built in consequence of demolition. The home built on 3 levels is interconnected with surrounding natural landscape by external steps that run along the wall.

 

Close view – Concrete Walls


 

A unique porous variety of concrete known as Dämmbeton is used for walls. The material surface having air pores sum up to form 60 cms thick walls on all sides. The architect chose the material due to its thermal efficiency and recyclable nature, which would leave zero waste.

 

 

Concrete home, Concrete bathroom, Contemporary bathroom design

Exposed Cliff view – Bathroom


 

In all, the entire house has 3 bedrooms alongside a kitchen, dining and family space. The clean well designed interior spaces have huge wooden windows enabling breath taking exterior views. These wooden windows double up as bookshelves and give the residents a wonderful reading space. The exposed cliff face gives a unique glimpse of the landscape through the bathroom window. In contrast to the rough porous textured walls, the interiors are finished in smooth white color.

 

Concrete home, Window, Window frame, Wood frame, Mountain view seat

Window forms a frame to exterior mountainscape


 

A wood encased room next to the centrally placed cantilevered steps form a focal point of the house.

 

Concrete house, South Tyrol, Italy, Mountain home, Stairs

Stairs at entrance leading to above floors


From Architect Andreas Gruber-

“The special climatic conditions in the Alpine area as well as the requirements of the national energy saving guidelines compel experts to think about how the application of building materials can be applied optimally without the production of special waste.”

 

Concrete home, Wood, Timber cladding

Wood encased space


 

All Image Credit – Andreas Gruber