The rainbow early learning center, Auckland, Classroom furniture, kindergarten design, 3D view

Rainbow Corner learning center is inspired by vernacular form

 

| 20 : 00 – 10 September, 2018 |

 


 

The rainbow early learning center, Auckland, Learning center,Building photography, kindergarten design,

 


Early learning center – The Rainbow Corner designed by Collingridge and Smith Architects is inspired by vernacular form of Maori structure.

The centre split into two gable structures is connected by a central circulation core. The interior frames are supported by Glulam frames lends it a warm, soft and natural learning space. The sustainable learning center boasts many interior elements and furnishings which are environmentally certified having low VOC. The entire design is oriented for solar gain in winter. Natural ventilation, shading and thermal mass cools building naturally in summer. Tall and operable sliding doors provide natural light as well as visual connectivity to natural surroundings.

 

The rainbow early learning center, Auckland, Wooden portal frame, kindergarten design,

Two house forms – Rainbow early learning center


From the Architects –

Vernacular form – 

The design for this Early Learning Centre in Takanini, Auckland, looks to the New Zealand vernacular as a reference point for both form and structure. The centre is split into two ‘house’ like forms which accommodate the center’s play rooms and is joined by a central core of services.

 

 

The rainbow early learning center, Auckland, kindergarten design, Gable roof

View of the classroom from the play area


 

 

The rainbow early learning center, Auckland, Wooden roof frame, Construction site photo

Gable roof form – Glulam portal frames


 

The gabled roof of the traditional Maori whare is used as inspiration for the form, modernized using Glulam portal frames as the main structure of the two ‘houses’.

 

The rainbow early learning center, Auckland, Classroom furniture, kindergarten design, 3D view

Axonometric view of the overall learning center


Floor plan of learning center – 

The simple, functional plan and structure is given character and depth through the extensive use of timber throughout the interior.

 

The rainbow early learning center, Auckland, kindergarten floor plan

Roof floor plan


 

The rainbow early learning center, Auckland,CAD floor plan, kindergarten design

Ground floor plan


 

The glulam portal frame is complemented by New Zealand grown Pinus Radiata plywood paneling, a material chosen for the natural warmth and softness that it gives to interior spaces. The client wanted to create a centre that provided children with an understanding of sustainable principles.

 

The rainbow early learning center, Auckland, Classroom furniture, Glulam portal frame

Simple and warm classroom space


 

The development of a building that reflected those ideas and incorporates sustainability in day-to-day life was key to aiding the center’s approach to teaching. The use of timber throughout the building not only adds to the warm and nurturing atmosphere that was desired by the client, but provides children with an environment that uses a sustainable, natural material as the dominant feature of the design.

 

The rainbow early learning center, Auckland, Classroom furniture, hanging pendant lights

View of backyard from the classroom


Sustainable learning center – 

All Floor, wall and ceiling coverings were all environmentally certified resulting in best possible internal air quality.  Plasterboard, specified paint finishes, sheet timber products are environmentally certified and low VOC. The building has been designed for maximize natural day lighting.

 

The rainbow early learning center, Auckland, Classroom furniture, kindergarten design

Glass upto gable roof let in natural light


 

Great indoor / outdoor flow with classrooms experiencing high visual connectivity to outside from each room. The building is fully accessible to wheelchair and ambulant disabled users – flush thresholds on all doors and accessible reception desk and WC provided. Kitchen, laundry and all other staff facilities are all fully accessible.  The artificial lighting provided by energy efficient LED bulbs in pendants is approx 80% more efficient than incandescent. Lighting zones are under 100m² and easily switched.

 

The rainbow early learning center, Auckland, Learning center, Interior design, kindergarten design

Central core area inside the learning center


 

The inclusion of solar panels, natural ventilation and sunlight provides the children of the Rainbow Corner Early Learning Centre with a centre that not only educates children about sustainability, but provides them with a natural, comfortable environment to learn, play and grow.

 

The rainbow early learning center, Auckland, Outdoor play area, kindergarten design

Outdoor play area at backside of center


Project details –

 

Project Name – The Rainbow Corner

Location – 13 Princess Street, Takanini, Auckland, New Zealand

Architect Firm – Collingridge And Smith Architects (UK) Ltd. (CASA) | www.collingridgeandsmitharchitects.com

Design team – Phil Smith, Graham Collingridge

Client – The Rainbow Corner

Project type – EducationalEarly Learning Centre

Completion Year – 2017

Area –  275 sq.m.

Photography Credits – © Collingridge And Smith Architects UK (Ltd.), © Markplan

Budget – NZ $1.2 million

 

Consultants –

 

ContractorPink Construction

Structural Engineers – Markplan

Geotech Engineer – Rileys

Environmental Engineer – Rileys

Electrical Engineer – Cosgroves

Fire Engineer – Chesters

Thermal Engineer – EDC

Acoustic Engineer – Marshall Day Acoustics

Hydraulics Engineer – Cosgroves

Leave a Reply