‘Wa-Wa’ mirror art installation engages its viewers

 

| 21 : 30 – 15 September, 2018 |

 


 

 

Wa-Wa, Mirror art, Art installation, Toronto, Nature reflection, Photography

 


 

UUfie design studio’s ‘Wa-Wa’ mirror art at University of Toronto is an installation meant to “engage and connect” its viewers. 

Constituting of 130 mirrors spread in 40-meter diameter ring, the artwork is part of “Making Model” exhibition at the Art Museum, curated by Yan Wu. Award-winning architecture studio UUfie working in diverse fields inspired by nature aimed to create experience and transition through this installation.

 

Attracting attention of passerby: Wa-Wa installation


 

Placed on a open courtyard in King College circle, the mirror art installation aims to immerse and blend with its surroundings. The countless mirrors of varying diameters resemble like magical water droplets on grass drawing attention of passerby. The installation inspired by Japanese philosophy of harmony brings its surroundings nature and humans all together on the ground.

 

Wa-Wa mirror art installation reflects its surroundings

 

 

 

Have you sniffed polluted air of your city in a ‘Pollution Pod’?

Read more about the ‘Pollution Pod’ installation by Michael Pinsky, a British visual artist of international repute.

 

 

 


From the artist – 

Location of mirror art installation – 

University of Toronto – downtown St. George Campus is a sprawling, urban space; a sort of place where you could get lost.  At its center is King College Circle, a large open, undefined green space that is used daily by students for various activities such as ceremonies, sports, and picnicking.

 

Wa-Wa installation amongst the green space used by students


 

Located northwest is a hidden outdoor area surrounded by historic architecture.  It houses student residence, dining hall, and classrooms named the Sir Daniel Wilson Quad.  Unlike the Kings College Circle, it is mazelike and is defined by hedges and pathways. It has designated zones of use that make it a place of routine and to pass through.

 

The installation surrounded by historic architecture


 

 

View of the open courtyard


 

UUfie’s approach to creating an installation in Sir Daniel Wilson Quad was to loosen its rigidity and constriction.  By scattering over 130 mirrors that have a convex profile in a pattern of a 40-meter diameter ring within the courtyard, it attempts to challenge the constraints of the site and deflect the pre-existing conditions.  The mirrors vary in sizes and are placed on the grass to bring the clouds, sky, and sun down to the ground. Its placement does not deviate from that of nature or its surroundings, resembling large water droplets; it becomes one with the site.

 

Mirrors of varying diameters spread across the courtyard


Inspiration and Intent – 

 

The public installation, entitled “Wa-Wa” is translated from the Japanese word “Wa” that describes philosophy of harmony. The intent was to transform the Quad into a more inclusive public space that would be immersive and remain harmonious with nature.  It invites visitors to initiate new ways of envisioning the space and brings a rare intervention to the university. In its subtlety, it is a special and unexpected installation that enthralls visitors to enjoy a moment of pause, spontaneity, and playfulness.

 

 

Water droplets on grass 


Project details – 

 

Installation name – Wa-Wa

Artist – UUfie | www.wwfie.com

Project type – InstallationContemporary Art

Location – St. George Campus, University of Toronto, Toronto, Canada

Completion Year -2017

Photography Credits – © Nanne Springer

Material – Mirror

Leave a Reply