Exterior view of People's pavilion

People’s Pavilion | Bureau SLA & OvertredersW

| 17 : 15 – 16 April 2018 |

 


 

 

Facade of building resembles pixels

 


A pavilion that is 100% borrowed and 100% returned back to the lenders – People’s pavilion !!

Built on the concept of borrow and return, the sustainable People’s pavilion designed by Bureau SLA & OvertredersW was a part of the Dutch Design Week(DDW) event. DDW and Design City Eindhoven launched the first edition of the World Design Event (WDE) wherein the 250 sq.mt of ‘no screws, glue, drills or saws’ pavilion construction took place. 

 

The structural framework done by design group Arup had concrete foundation piles and wooden framework held together with steel straps. Open to all – People’s pavilion by bureau SLA & OvertredersW hosted many events during the design week at the same time was a venue for music and theater shows so people could hang out. Marking a strong design statement, the sustainable construction left back zero waste as all the materials borrowed was returned back, including the colorful tiles made from local residents plastic household waste materials !

 

Exterior – People’s pavilion

 

From the Architects – 

People’s Pavilion: 100% borrowed !

From 21 to 29 October 2017 the Dutch Design Week (DDW) – the largest and most important design event in Northern Europe – took place in Eindhoven (NL). This year DDW and Design City Eindhoven launched the first edition of the World Design Event (WDE), which provided a platform for future makers from all over the world. And at the heart of Dutch Design Week was the People’s Pavilion, a design of bureau SLA & Overtreders W.

 

Recycled plastic tiles clad on building exteriors

Recycled plastic cladding

 

The pavilion is a design statement of the new circular economy, a 100% circular building where no building materials are lost in construction. The designers of the bureau SLA and Overtreders W have accomplished this with a radical new approach: all of the materials needed to make the 250 m2 building were borrowed.

 

Construction materials on site

Borrowed construction materials on site

 

CAD Floor plan in plus shape

Floor plan – People’s Pavilion

 

Exploded view – Construction details

 

 

Recycled plastic tiles

Recycled plastic tiles

 

Not only materials from traditional suppliers and producers, but also from Eindhoven residents themselves. And to be clear, it’s not 70% or 80% or even 95%, but 100% of the materials: concrete and wooden beams, lighting, facade elements, glass roof, recycled plastic cladding, even the Pavilion’s glass roof, all of which will be returned completely unharmed – with one special exception – to the owners following the DDW.

The exception?

The striking colored tiles that make up the Pavilion’s upper facade, made from household plastic waste materials collected by Eindhoven residents, which were distributed among those very residents at the end of DDW.

 

Plastic tiles for exterior cladding

Recycled plastic tiles tied to framework

 

 

Wooden structural framework

Wooden framework within the pavilion

 

100% borrowed meant a construction site without screws, glue, drills or saws. This, in turn, led to a new design language: the People’s Pavilion reveals a new future for sustainable building: a powerful design with new collaborations and intelligent construction methods.

 

Construction site

Construction in progress

Program

The People’s Pavilion was the main pavilion of the World Design Event. It was used as a meeting place and hang-out for visitors and served as a venue for music and theater.

 

 

Public event space

Open to all public events

 

 

People hanging out in the pavilion

 

The Pavilion was programmed for two weeks during the days and evenings with events like the Age of Wonderland, the award ceremony for the national Who Cares competition, a TEDx try-out, the Making of Your World readings, and a Climate Action debate. The Pavilion could accommodate 200 seated or 600 people standing and was open to all: one didn’t need a ticket to enter.

 

Event inside a pavilion

Events inside the pavilion

 

Design outline

 

The base for the People’s Pavilion was a construction of 12 concrete foundation piles and 19 wooden frames, designed in collaboration with Arup. The frames consisted of unplaned wooden beams of standard dimensions, held together with steel straps. Concrete piles and frames were connected with 350 tensioning straps, creating an eight meter high primary structure for the 250 m2 building.

 

Construction site with wooden framework

Concrete piles and wooden frames

 

 

Borrowed glass facade on ground floor

 

The glass roof was made using a system that is commonly employed in the greenhouse industry. The Pavilion’s upper facade consisted of colored plastic tiles, made of recycled plastic household waste sorted by colour, collected largely by Eindhoven inhabitants. The glass facade on the ground floor was a leftover from a refurbishment of BOL.com’s headquarters and will be used for a new office space after the DDW. The podium consisted of borrowed concrete slabs. The lighting, heating, bar and other interior elements of the People’s Pavilion were also borrowed.

 

 

Temporary design structure in front a building

People’s Pavilion

 

People’s Pavilion recently won the Frame Awards in the category Sustainable Design. 

 


 

Project details:-

 

Project Name – People’s Pavilion

Location – Ketelhuisplein Eindhoven

Event – World Design Event, 21-29 Oct 2017

Architect Firm – Bureau SLA & OvertredersW, Amsterdam | www.bureausla.nl

Design Team –  Hester van Dijk, Peter van Assche, Reinder Bakker

Client – Dutch Design Foundation, Eindhoven

Project type – Public space installation, Pavilion

Builder – Ham & Sybesma, Amsterdam

Completion Year – 2017

Built Up Area – 250 sq.m.

Photography Credits – © Jeroen van der Wielen, © Filip Dujardin

Structural engineering – Arup, Amsterdam

Urban mining advice – New Horizon

3D images – Vingtsix 3D Visualisation Studio

 

Materials :-

Foundation piles – IJB group, Lemmer

Wood, Steel mats -Stiho group, Nieuwegein

Facade tiles – Govaerts, Hasselt (B)

Concrete flooring – Heezen, Eindhoven

Ground floor facade – Tetris, Amsterdam

Electrical wiring & lights – Elektroned

Glass roof – DEGO, Monster

Tensioning straps – Logistiek Concurrent

Containers for plastic waste – Van Happen, Eindhoven

Plastic washing/shredding – Morssinkhof, Haaksbergen

Church benches – Keizersgrachtkerk, Amsterdam

Leave a Reply