Office of Boston Consulting Group redefines working spaces

| 23 : 45 – 27 December 2018 |


Boston Consulting Group, Office interior design, Lounge

 


Located in downtown Seattle, Boston Consulting Group office in is place of flexible working space’s providing views of the city.

Incorporating office culture with a combination of traditional and non-traditional spaces, SkB Architects created a creative environment. The new office designed on the modern notion boasts elegant workspace that embraces an open concept arrangement and hybrid use. As a result, the architects produced a balanced juxtaposition between old and new work spaces.

Boston Consulting Group, Office interior design, Workspace

Lounge next to the reception space provides stunning city view


It also created an active and engaging layout within the two-floor with crafted furniture pieces. The work and leisure zones have been thoughtfully designed considering privacy of employees that are ideal for collaborative projects, brainstorming and socialization. Overall the workspace enjoys a contemporary interior setting overall throughout work lounge and a bar.

Banquette seating in the reception space


From the Architects –

Positioned at top of the 1201 Third tower in Seattle, occupying the 54th and 55th floors, Boston Consulting Group’s new offices represent a substantial shift from their former offices. Previously quartered in a smaller, less bespoke office setting, BCG sought a more inviting and sophisticated environment in which to work. The design challenge for this 24,223-square-foot project was to create an environment that accommodates the Boston Consulting Group’s flexible approach to work space without sacrificing the incredible 300-plus-degree vistas the space has to offer.

Boston Consulting Group, Office interior design, White wall, Hall

Entrance hall from the elevator lobby


Design strategy –

The design based on spatial compression and release, blurs typical work-style boundaries, and the palpable experience of space. Spatial contrasts begin upon entering the elevator lobby and adjacent reception area. Here, the space is cozy.

Boston Consulting Group, Office interior design, Lounge, Office reception

Elevator lobby


A curved, tucked-fabric-wrapped wall panel provides a soft backing for the reception area banquette seating. An illuminated, coved wall curves gently into the relatively low-height ceiling plane. From the reception, the custom-designed, eighteen-foot-long reception desk, reaches out toward the adjoining office and work lounge space. The volume explodes to reveal dramatic vistas of the surrounding city and Elliott Bay.

Boston Consulting Group, Office interior design, Reception table

Reception table


The double-height volume accommodates a wide variety of traditional and non-traditional work spaces including an open-work lounge, a multi-use café-style break room, and abundant meeting and focused-work spaces.

Boston Consulting Group, Office interior design, floor plan, office design

54th floor plan


Employees, mostly consultants who spend 90% of their time at client offices, are free to use almost any space in the office. A few desks are assigned for those needing privacy, including accounting, human resources, and assistants. In response to the off-site nature of its employees’ work, the space is designed with only one workstation for every two employees.

Workspace along the entrance reception and mezzanine level


Work lounge –

The spacious work lounge features a curved and cantilevered stair made of dark-finished steel, glass and aluminum panels, and white stone treads. The stair rests on a wood plinth which serves double duty as casual seating.

Steel stair to mezzanine level, some steps extend to form seating


The space topped by a custom-designed steel and glass chandelier features amber, smoky green, and blue-toned hand-blown glass shades.

Private, client meeting rooms along workspace


The mezzanine-style second floor holds several board rooms, one with a Juliette balcony overlooking the communal break room, as well as a suite of private, client meeting rooms.

 

Mezzanine floor plan


 

Boardroom on mezzanine floor


Break room –

The large break room is a double-height space—sixteen-foot-tall— and is marked with a subtly toned mural stretching from wall to ceiling. The mural was hand-painted on-site by a local artist on staff with the architects.

Centrally located seating along the kitchen in break room


The break room is separated into two areas, one composed of loose seating arrangements. The other defined is by a large, eighteen-by-fifteen-foot island and the adjoining kitchen.

Break room


A hidden bar, styled as a prohibition-era speakeasy, is situated behind a door that blends with the café casework. The tiny space features vintage lighting, bar stools, and a tin ceiling.

Pantry


Flexible furniture arrangement, and folding, accordion-style doors connect the break room to the reception area, transform the area to accommodate large events and all-staff meetings.

Open office space beyond the work lounge


Project details –

Project name – Boston Consulting Group

Architect – SkB Architects

Project location – Seattle, Washington, United States of America

Project type – Commercial design, Office building

Photography – © Spencer Lowell

ContractorTurner Construction

Structural engineer – KPFF

Acoustical consultant – Stantec

Mechanical engineer – Macdonald Miller

Electrical contractorPrime Electric

Lighting design – Dark Light Seattle and Pacific Lighting Systems

Theatrical/AV consultants – WaveGuide

Products –

Glazing, framing, doors included – Inscape Systems

Operable partition – NanaWall

Paints and stainsBenjamin Moore

Solid surfacing – Pental & Corian

Wood flooringKentwood Originals

Carpeting – Tandus, Ege, Tuva Looms

Lighting – Kreon, Louis Poulsen, Fluxwerx, Hightower, Stratos, Brendan Ravenhill, Modular Lighting Instruments, Juno, Schoolhouse Electric, Tech, Volt

Leave a Reply