Brise Soleil House has a wave-like timber screen wrap

| 14 : 00 – 22 September 2018 |

 


Brise Soleil House, wooden screen, facade, photography, residence

 


Brise Soleil House in Port Moresby by Studio Workshop features a wave-like undulating timber screen inspired from local craftsmanship.

Located at a scenic site overlooking the cargo terminal near port harbour, the 2-bedroom residence is perched on a steep block. The house is a cast-in-situ concrete structure which has two floors housing the residential amenities. A garden entrance leads one to the ground floor space which has a open hall across a water body.

 

Brise Soleil House, wooden screen, facade, photography, residence, Entrance, door

Garden entrance to the ground floor


 

The window along the pool serves as a frame for breathtaking views of the coast. Staircase on the ground leads to living, dining and master suite above whose exterior facade boasts the timber brise soleil. An added benefit of the timber brise soleil is the effect of light on the interior: its shape gives off a pleasant, dappled effect on the natural light that shines through it.

 

Brise Soleil House, wooden screen, facade, photography, residence, Water pool,

Operable windows and screen open to the ocean view


Brise Soleil House, water body, water pool, window, ocean view, photography, residence

Ocean-view from the ground floor


From the Architects –

 

The Brise Soleil House is a compact 2-bedroom, 173 sq.m. dwelling situated at the top of a steep, west-facing block. The stunning home is near Port Moresby Harbour overlooking a former cargo terminal.

 

Brise Soleil House, wooden screen, facade, photography, residence

Night view – Brise Soleil house


 

 

Brise Soleil House, wooden screen, facade, photography, residence

Cast-in-situ building perched on a steep block


 

The house is a cast-in-situ concrete building partially clad in an undulating wave-like timber wrapper. It provides shading, privacy, and ventilation to the master suite. The wrapper flattens as it continues around the building to become a full-height operable screen for the upper level gallery. This assist’s to control the western sun and capture views to the Coral Sea beyond.

 

Brise Soleil House, wooden screen, facade, photography, residence, Section drawing

Section of the House


 

Brise Soleil House, wooden screen, facade, photography, residence

Wave-like timber screen wraps around the windows on upper floor


Inspiration of wrapper – 

 

From a design perspective, the wrapper pays homage to local traditions of timber craftsmanship seen in the lowland stilt houses and intricately carved canoes (lakatoi). This craftsmanship utilizes a system of complex joints and a high degree of surface articulation.

 

Brise Soleil House, wooden screen, computation, drawing, assembly

Computer analysis and diagram of the timber screen components


 

But it does so through a digital lens; updated to address the capabilities of contemporary software and hardware tools. It’s able manage complex systems and to mass-customize intricate geometries with embedded assembly logics.

 

Brise Soleil House, wooden screen, facade, residence, floor plan

 

Ground floor plan


 

Furthermore, the design of the wrapper engages a broader discussion of screens and veils in equatorial architecture found in the canon of Modern and 20th century works by Ossipoff, Ferrie, Rudolf, and others.

 

Brise Soleil House, wooden screen, facade, photography, living room, terrace

Living room across the openable timber screen


Construction and installation of wrapper – 

 

The wrapper and doors are constructed from 50 X 50 mm rough-sawn acetylated pine timber which is glued and doweled at digitally-executed complex half-lap joints.  The wrapper and doors, with a total area of over 80 square meters, contain over 2200 pieces in total and over 700 unique pieces with CNC milled half-lap joints, often on both ends.

 

Brise Soleil House, wooden screen, facade, photography, master bedroom

 

Screen across the master bedroom


 

All milling, joining, finishing, and assembly into panels took place at the designers’ workshop on the Gold Coast of Australia. It was further shipped via container to Papua New Guinea for installation. The entire assembly has been organized as a system of seamless 1200 mm panels and doors.

 

Brise Soleil House, wooden screen, facade, photography, residence

Cutting, milling, assembly an installation journey of timber screen


 

This served not only to aid in transportation and erection, but also to minimize the need for skilled labor on-site.  Though each panel was unique the installation method was identical. It took approximately 2 days for a crew of 3 laborers working exclusively by hand on scaffolding.  The 8 door panels were similarly installed in one day.

 

Brise Soleil House, wooden screen, facade, construction on site, residence

Assembly of screen on site


Brise Soleil House,living room interior design, photography, residence

View of living, dining and kitchen space from master bedroom


Project details –

 

Project Name – Brise Soleil House

Location – Port Moresby, Papua New Guinea (Lat -9.473219199999999, Long 147.1548636)

Architect Firm – Studio Workshop | www.studioworkshop.com.au

Design team – Rory Spence, Jonathan Nelson, Chris Knapp, Joel Hutchines

Project type – Residence, Family house

Photography  – © Peter Bennetts | www.peterbennetts.com

Completion Year – 2017

Construction Area – 173 sq. m.

Builder – Cyril Duffy

Engineer – Stocks And Partners

Green Roof – Balance Enviro Solutions

Joiner – LNA Joinery + Studio Workshop

Concreting – Conform Civil

Leave a Reply