City cell prototype, Brno, climate change, installation, biofilter, rainwater collection

City Cell Prototype intends to tackle climate change

| 10 : 30 – 06 January 2018 |


 


To test the measures taken to combat climate change, KOGAA Studio and Next Institute Research Platform design ‘City Cell Prototype’ for Brno city.

Designed as a urban furniture, the prototype is installed in a prominent city square highlighting measure like planting urban greenery and rainwater management. The energy efficient installation serves as a ‘testing prototype’ as to showcase how cities can take to combat climate extremes.

City cell prototype, Brno, climate change, installation, biofilter, rainwater collection

Wooden prototype


Open from two sides, the rectangular structure is developed out of the need to provide shade, accommodate people and interact with city dwellers. Equipped with rooftop solar panels, biofilter, rainwater recharge and vertical garden the wooden installation seeks to create self sufficiency and climate change awareness among urban masses.

City cell prototype, Brno, climate change, installation, brno city square, wooden structure

City cell prototype installed at a prominent square in Brno


From the Architect –

The currently growing global urge to adapt to climate change has led the team of the applied research platform NEXT Institute to provide urban solution. Designed specifically for Brno in Czech Republic, it responds to need of the city to expand its green-blue infrastructure, improve microclimate and manage rainwater.

City cell prototype, Brno, climate change, installation

Seems like a furniture / art installation in public space


The City Cell is now at its prototype stage and it’s being used as a testing ground before its implementation into more permanent projects. The prototype, designed by architecture studio KOGAA, is able to collect various data concerning urban greenery plantation and rainwater management.

City cell prototype, Brno, climate change, installation

Structure assists to collect data related to greenery and rainwater collection


Features of the prototype – 

Featuring seating, night illumination system, daylight shading and a raised wooden flooring, the structure is designed as urban furniture made to merge its functions with the public spaces.

City cell prototype, Brno, climate change, installation

Urban furniture prototype


Its shape develops from the need to provide shading, collect water, and the intent to create a spatial communication between the new object and the existing square, also achieved through the two-sided openness. Additionally, its structure was designed with easy replacement in mind in case of damage.

City cell prototype, Brno, climate change, installation

Open on two sides, benches provide an interaction zone


The central part of the prototype is a biofilter, which collects rainwater from the roof, filtering it through settling and phyto-processes. Once filtered, rainwater is then gathered in storage tanks, from where it is pumped by a drip irrigation system to the vertical greenery on the structure’s outer walls.

City cell prototype, Brno, climate change, installation, biofilter, rainwater collection

Bench, Biofilter and vertical garden


City cell prototype, Brno, climate change, installation, biofilter, rainwater collection

Rainwater trickles along the slopes and drain in biofilter


Energy efficient prototype – 

Together with the vertical greenery, the biofilter allows water retention and evaporation, allowing the surrounding microclimate to cool down. Its construction primarily consists of pre-dried KVH timber, which doesn’t require additional protective coating.

City cell prototype, Brno, climate change, installation, biofilter, rainwater collection

Information panels


 

Solar panels atop the sloped roof


Also, electricity for the LED lighting system and water pump is provided by two solar panels on the roof.  It thus makes the whole prototype entirely energy self-sufficient.

City cell prototype, Brno, climate change, installation, biofilter, rainwater collection

Amongst the urban space


Project details –

 

Project Name – The City Cell Prototype

Architect Firm – KOGAA Studio | www.kogaa.eu

Collaborator – NEXT Institute | www.nextinstitute.eu

Project location – Malinovského náměstí, Brno, Czech Republic

Client name – Veřejná zeleň města Brna (The public greenery of the city of Brno)

Project type – Prototype, Urban space, Installation

Photography Credits – © BoysPlayNice

Project year – 2017 – 2018

Completion year – 2018

Builtup – 27 m2 | Usable area – 21 m2

Leave a Reply