A concrete bunker-Perfect Storm apartment renovation

| 20 : 00 – 18 May, 2019 |


concrete, concrete finish, concrete interiors, living room design, grey finish interiors


Resembling a ‘concrete bunker’ due to it’s grey finishes, the renovation of Perfect Storm apartment is inspired by Brutalist architecture.

Crafted for a couple working in design-related-field, Architect Matt Woods created a minimal and geometric interior matching the client’s lifestyle. A warehouse-converted-abode, the apartment has a open floor plan setting tone for a modern contemporary home. The ground floor accommodates the kitchen, dining and living space with access to loft bedroom. The interiors finished in raw concrete look adorn customized bespoke lighting and furniture adding various focal points within the home.

concrete finish, concrete, stairs

Staircase along the kitchen space


From the Architect –

Dubbed “the concrete bunker” for its deliberate use of rendered finishes, and rejection of ornamentation, this Camperdown apartment for two design professionals was conceived of as an intimate, yet utilitarian environment. Inspired by Brutalism and the local warehouse vernacular, extruded geometries and moody tones result in a minimalist and precise interior.

customised lighting, kitchen counter, grey walls, concrete

Customized wall lights adorn the walls


apartment floor plan, CAD drawing, small space apartment

Ground floor plan


 

loft bedroom plan, apartment floor plan

First floor plan


The project brief called for the re-design of an inner city warehouse conversion in Camperdown. The apartment was for a couple seeking a minimalist lifestyle with an interior to match. The clients, who work in design-related disciplines, sought to shed their home of unimportant accumulation. Thus create a space free of clutter and visual pollution.

living room interiors, interior design, raw concrete finish

 


Conceived of as a “concrete bunker”, shell of the apartment has been informed by designer’s penchant for Brutalist architecture. The principal intent was the creation of a pared back, geometric interior and a celebration of the neighbourhood’s industrial heritage.


Apartment features –

The west-facing open plan apartment features a custom kitchen and a mezzanine bedroom which overlooks living room and small terrace. The loft is flooded with light from a full height, glazed wall, counterbalancing the interior mood. The interiors is intentionally set to a dark and brooding mood.

living room interiors, grey color, concrete finish interiors

Clutter free, double height living room


 

island kitchen, fluted column, modern kitchen

 

Fluted base for kitchen platform


All interior elements have been created as “raw and extruded concrete monoliths”. This is seen in the fluted kitchen joinery, curved ceiling forms and the cement-rendered bathroom. A homely “mid-century” touch has been introduced in the form of film-faced plywood and American Oak joinery, brass accents and statement lighting. The furniture selection features geometric forms and a muted palette, underscoring the overall concept.

bathroom

Bathroom


An example of unique and excellent interior design –

This interior eschews the cliched “industrial” warehouse aesthetic and ubiquitous“Sydney” design approach (read: natural / sea side / light, bright and airy), offering a fresh, yet site-specific take on the warehouse conversion category. Great lengths were taken to synthesise client direction and the specificity of the brief with a bold design approach.

bedroom, grey interiors, raw concrete finish, modern bedroom design

VOC-free finishes, FSC timber used has helped minimise waste


As a result, de-materialisation is at the core of the concept, and all elements have been reduced to their bare essentials. Thus resulting in a utilitarian, cave-like sanctuary that is also intimate, light-filled and homely. Each design decision has been rooted in a practice of sustainability, resulting in a materials palette that is environmentally responsible. Ex. VOC-free finishes, strict use of FSC timbers, reduced use of chrome and cement. All these are paired with a construction process that was streamlined to minimise waste.

Side board along the stairway


Innovative aspects of the design –

Given the project context of a residential warehouse conversion, it would have been natural to emulate any of well-articulated examples in genre. However, the designer has chosen to ignore the whims of trend, opting for a unique approach that perfectly underscores clients’ vision. Design innovation is evident in the skillful reduction of the functional components into simple geometric forms that are evocative.

A concrete cave – Mezzanine bedroom


Concrete box –

In addition, although the brief was a concrete box – remarkably very little cement has been used in its creation. The “solid” concrete elements are Glass Reinforced Cement (GRC) – which has far less weight and cement than traditional concrete techniques. The “concrete finish”, has been achieved with a French Wash Porter’s Paint. This interior offers a probing look at the level of creativity and execution that can be achieved within a particularly restrained and pragmatic design approach.

 

Minimal, grey interiors of bathroom


Project details –

 

Project Name – Perfect Storm Apartment

Location – Camperdown NSW2050, Australia

Architect Firm – Killing Matt Woods | www.killingmattwoods.com

Lead designer –  Matt Woods | Styling – Madeline Mcfarlane

Project type – Apartment, Renovation

Photography  – © Kat Lu | Completion Year – 2019

Built up Area – 76 sq. m. | Builder – Green Anvil Co.

 

Leave a Reply