Corporate Office for Team Thai | STAPATI

| 11:30 – 22 January 2018 |

 


 

 

Designed by design firm Stapati, the corporate office for Team Thai merges with the slope and lush landscape surroundings.

Stapati – award wining architecture practice established by Tony Joseph has design portfolio ranging from institutional, residential, commercial buildings to resorts. The corporate office designed for Team Thai is a building designed considering the tropical climate of its location which brings in harsh sunlight during the summers.

 

 

From the architect –

A linear sloping site facing the southwest, along a busy highway defined the context for this Corporate office in Calicut, India. The functional areas of the building are deliberately raised up from the ground, leaving the ground floor free as a multifunctional space. Thus the external landscape continues into the building and onto the raised portion of the land on the rear, which is articulated as an informal extension of the office space. This continuous space is resolved as a series of levels which allows the landscape to move in and out and form the spine around which all activities are organized.

 

 

The functional spaces are protected from the harsh western sun by a high barrier wall on the periphery, which has got breakout spaces in between. Triple height spaces further aids in the movement of air. The office spaces are further sheltered from glare by a screen wall on the front and side. The terrace is converted into a garden and lounge which adds another layer against the hot tropical climate and helps keep the interiors cool.

 

 

The front facade is designed as an interesting pattern of trellises to cut out the harsh sun, while at the same time allowing plenty of ventilation into the spaces. The open planning of the interiors further accentuates the overall openness of the office and sets the tone for a vibrant working atmosphere.

 

 

 

 

There is an inherent truthfulness in the use of materials, most of which are left exposed – polished concrete flooring, cement board partitions and exposed concrete ceiling. This rustic theme is contrasted well with the sleekness of glass and the surrounding greenery, which creates an ambience of working amidst nature.

 

 

Project Details : –

Project Name – Corporate office for team Thai

Location – Kozhikode, India

Architect Firm – Stapati

Lead Architect – Tony Joseph

Design Team –  George Seemon, Anupama, Priya Pillai, Ankita

Project type – Office, Commercial design

Client Name – Team Thai

Completion Year – 2015

Built Up Area – 3261.36 sq. mt.

Photography Credits – © Praveen P Mohandas

 

Leave a Reply