bird's view, aerial view, drone photo, Cyrus Tang Foundation Center

Cyrus Tang Foundation Center | UAD

| 23 : 00 – 05 October 2019 |


 

Cyrus Tang Foundation Center, entrance, way to entrance


Cyrus Tang Foundation center(CTF) is a green building designed by UAD in Suzhou which focuses on the integration with its surrounding environment.

Located in the picturesque ecological park in Wujiang district in China, the designed complex echoes CTF’s mission and spirit of giving. Spread across 15,000 sq.m. of area the facility has a organic layout aptly keeping scope for future developments.

View for the west-side


The articulate spatial planning along with incorporation of green building techniques makes the center a cohesive space. More ever the selection of materials for the interior and exterior blends the volume of the overall complex with its surroundings.

Aerial view, sea view, harbour view, Site location

Aerial view – Site location


From the Architects – 

As the headquarters of Cyrus Tang Foundation (CTF) in mainland China, the project is a complex which integrates multiple functional spaces. It including the foundation’s offices, a museum for displaying various gifts that the foundation has received. Also spaces for holding exchange activities with its college members, including exhibitions, conferences, and training, etc. are planned.

Bird's view, aerial view, building besides lake, building near waterbody, Cyrus Tang Foundation Center

Aerial view of the complex – a part of the lake ecological park


Situated at the central area of East Tai Lake Ecological Park in Wujiang District, Suzhou, China, it enjoys favorable site conditions and beautiful landscape. The design focuses on the integration with the surrounding environment, inherits CTF’s mission of serving disadvantaged communities with love and passing on the spirit of giving, and produces a “dissolved” and green building.

Site plan, Cyrus Tang Foundation Center , Top view of a building

Top view of the complex


“Dissolved” Architecture in Cyrus Tang Foundation Center

1. Organic Layout

With the continuous development and growth of the foundation, its demands for functional spaces will continue to increase. The design fully considers the necessity of leaving space for future development and therefore applies an organic layout on the irregular site, to allow flexible expansion and adjustment of the building’s outline.

sketch, building sketch, building spaces diagram

Sketch showing overlay of spaces


 

Cyrus Tang Foundation Center , aerial photography

View at dawn


Future extensions can be constructed naturally alongside the existing layout, without destroying the overall unification and harmony. Additionally, the curvilinear contours break through the building’s monotonous interfaces, and the layout strategy of interpenetration enables the architecture to coexist with the natural landscape in the most environmentally friendly manner.

concept sketch, concept diagram, building mass diagram

Sketch showing development of building mass


2. “Dissolved” Volumes

Main functions are designed on 1F (storey height: 7.0 meters) in order to minimize the architecture’s intrusion to the park where it is located. Meanwhile, the rooftop garden functions as elevated vegetation, which not only increases the park’s green area, but also provides a beautiful open viewing platform and activity venue for visitors.

Cyrus Tang Foundation Center, Site plan, cad drawing, floor layout

First floor plan


The protruding building volumes (museum, exhibition area, and multi-function hall, etc.) hide behind the rooftop garden, like a few sculptures, highlighting the “solidness” of the architecture while also strengthening the hierarchy of spaces.

roof garden, terrace landscape, courtyard

Roof garden and courtyard


3. “Dissolved” Facades

1F is mainly enclosed by glazed curtain walls. Featuring a rhythmic arrangement of green glass with different transparency, its erected facade echoes the nearby bamboo and dissolves into the surroundings.

building exteriors, glass facade, green glass

Bamboo like vertical patterns adorn the glass facade


Besides, facades of the protruding volumes also present bamboo-like vertical patterns, which blend together as an integrated whole. Those refined facades partly result from the elaborate arrangement of the building’s equipment: all the tube wells and outlets are all integrated orderly in the roof design.

building facade, building exteriors, glass facade, concrete facade


Cyrus Tang Foundation Center – A Green Building

1. Efficient Layout

Since only the office area is used perennially while the exhibition area and the multi-function conference hall are utilized occasionally, the design employs a centralized layout, where the office area, exhibition area, multi-function hall and museum are incorporated in one complex. Each functional space can be utilized independently, and at the same time enables efficient integrated operation with others.

Cyrus Tang Foundation Center, Tai Lake Ecological Park, China, aerial view

View of the complex from south-east


When utilized independently, each area is set up with its own entrance and exit. Based on site conditions, the office area and the museum are respectively located on the west and the southwest side, resulting in a tranquil ambience on the west part of the site.

interior view, courtyard view, glass facade

A view of the courtyard from the exhibition space


To connect with the northern outdoor activity venue, the multi-function conference hall is arranged on the north of the site. And the exhibition area is on the east side, next to the secondary entrance. All of those functional spaces are joined by the central hall, which ensures the proper distance among each section as well as the unity of the building.

roof garden, roof terrace, entrance of musuem

Main building entrance and the expansive rooftop garden


2. Green Technologies

This project won the Chinese Certificate of Green Building Design Label (Two Star) in 2014, for its application of many fully developed green technologies in China, such as geothermal heat pumps, building-integrated photovoltaics, tubular daylight devices, green roof, automated shading system, green lighting and intelligence operation management that saves land, energy, water and building materials.

Beautiful landscape on the terraces


During the initial design process, simulation software was used for the optimized analysis of the building’s natural ventilation and lighting. On the other hand, this is not only an efficient and eco-friendly architecture, but also an exemplary platform for display and exchanges of green technologies, which gathers high-tech resources that universities have brought in.

Cyrus Tang Foundation Center, courtyard garden, museum complex, green space

Green space within the courtyard


Overall outcome – 

The architecture is the outcome of effective multi-disciplinary integration and collaboration. Green designs, functional optimization and fusion with the site were fully considered throughout the design process, thereby an architecture that blends and coexists with the ambient natural environment was created.

Cyrus Tang Foundation Center, grassland, museum in park

View from the south-east


Project details –

Project Name – Cyrus Tang Foundation Center

Architect – The Architectural Design and Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd. (UAD)

Project Location – East Tai Lake Ecological Park, Wujiang District, Suzhou, China

Project TypeCivic, Museum, Educational center

Architectural design firm – http://www.zuadr.com/

Architects – Dong Danshen, Yang Yidong, Teng Meifang, Lin Zaiguo

Area – 15,000 sq.m.

Photography Credit – © Zhao Qiang

Interior designWoods Bagot, Hangzhou Dianshang Building Decoration Design

Landscape design – The Design Institute of Landscape & Architecture China Academy of Art (Zheng Jie Studio)

Structural engineers – Zhang Mingshan, Xu Chen, Li Benyue

MEP engineers – Li Haojun, Gong Zengrong, Dong Shaobing, Huang Zhengjie, Liu Haifeng

Main materials – SRC, roofing plant, glass curtain wall

Leave a Reply