Family house Jarovce | Compass Architekti

| 17 : 00 – 18 July, 2018 |

 


Family house Jarovce

 


Studio Compass Architekti designs a family house in Jarovce village based on ‘small house, no stairs and lots of space’ requirements.

Located at the northern edge of the village, the house was built to accommodate multiple generation family members at once. The ‘L’ shaped built form covering the plot, has a strikingly expansive flat concrete roof covering all the spaces below. The cantilevered roof covering the front spaces of the home regulates sunlight as well as creates an outdoor dining area at its radial center. The interiors have a clean white color scheme and oak wood furniture and is laced by exterior glass facade. This makes home feels large and open while still providing privacy. A small private garden is connected to the private spaces isolated behind oak clad walls.

 

 

Family house Jarovce

Cantilevered roof acting as covered porch


 

Family house Jarovce

Internal corridor along the glass facade


From the Architects – 

 

Family house Jarovce - a house for grandparents and nine grandchildren. Click To Tweet

The family house is located on the northern edge of the village Jarovce, in a zone of family houses. The site is leveled, with an area of 661 m2. To ensure the optimal use of the property, the house is located in the northern part of the parcel. House for parents is exactly that kind of commission which could possibly harm your relationship with your family or with your work. Or even both. Fortunately in this case, things went against the odds.

 

Location plan – Family house Jarovce


 

“We received only three basics requirements: a small house, no stairs and lots of space for nine grandchildren. Our answer to the this is the composition of a green atrium complemented by the house. The house shaped in a form of the letter L defines the atrium on its two sides. The south part of the plot is opened to the sun, while the northern part is taken by the house”.

Ground floor plan


Roof slab – 

 

The horizontal concrete roof slab is omnipresent and connects seamlessly all spaces in the house. The slab leans from the interior to the exterior and leads the narrative of your visit to the house from the very entry part to the most intimate parts of the house. The cantilevered part of the roof is set to regulate the solar radiation and interior climate according to the sun path.

 

Glass facade opens to the exterior greenspace


 

At the intersection of two wings, the roof slab is filled with large radius. This curve creates much wider area of the terrace. It is the perfect spot for dining, the place that integrates the garden and the interior. And to be honest, it looks good on the pictures too.

 

Space below radial intersection of roof acts as casual seating space.


Division within house – 

 

The house is divided very traditionally into two parts. The day part and the night part apart. The day part is transparent, connected to the garden and easy to comprehend. Here, the grandchildren are still visible and supervised. The night part is located behind the wooden wall and is accompanied by small private garden. This garden serves as a quiet refuge in opposition to the noise and atmosphere in the atrium.

 

Dining room decor

Interiors – White walls, oak wood furniture and raw concrete roof slab 


 

 

Family House Jarovce, Home decor

A view of kitchen-dining space from children’s room


 

The design of the interior further develops the spatial concept of the house. Click To Tweet

It is dominated by a mutual relationship of seamless roof, grey floor and long walls cladded in oak. These basic elements define the space which could be randomly occupied by people objects and furnishing.

 

Family House Jarovce

Living room decor


 

Kitchen and dining area


View of the family house from the road


Project details –

 

Project name – Family House Jarovce

Architect – Compass Architekti | www.compassatelier.com

Lead Architect  – Ing.Arch. J. Benetin, Ing.Arch. M. Gašparová, Ing.Arch. M. Grébert, Ing. MGR.ART. J. Kurpaš

Project location – Ladislava Batthyanyho street, Jarovce, Bratislava, Slovakia

Project type – Residential design, Family House, Interior design

Completion year – 2018

Photography – © Boysplaynice | www.boysplaynice.com

Built-up area – 160 m2

Suppliers – 

 

General supplier – Meraland, PP invest

Facade – Baumit | www.baumit.com

Roof masonry – Porotherm

Windows – Pholy, Schueco

Lighting – ML Lamps

Flooring – MIPO | http://www.mipo-potery.sk/ , Renit

Furniture – Tom joinery, Wemale, Amandari

Other – Buderus – Boiler, Rigips – Plasterboard

Sanitary fittings – Viva shop

Heating / Ventilation / Air Conditioning – Rehau, Comclim

Leave a Reply