Gonverge interior design complete a futuristic bookstore

| 12 : 30 – 09 November 2019 |


atrium, skylight, natural light, white ceiling, bookstore, library, space below atrium, Gonverge interior design


Gonverge interior design weave a futuristic yet humanistic space for a new bookstore in Fengdong town in Xi’an district of China.

Located in a district with has rich historical and geographical importance, the library sprawls an area of 3500 sq.mts. Being the first kind of library in an area of 5 kms radius, the designers first researched upon the type of bookstore they could add to the city space. Since libraries are a part of public life, culture and creativity Gonverge interior design studio planned out the reading areas accordingly.

library, bookshelves, reading area, book display, Gonverge interior design

View of the reading space


White stretched ceilings, walls, glass tubes with holographic displays, handwork desks and lighting create a futuristic spaces for the kids. Whereas reading space for the adults have a modest design features reflecting the spirit of Xi’an. In between the children’s and adult reading spaces, one passes through a multifunctional event space with a striking atrium.

futuristic design, white walls, white ceilings, glass display, curved ceiling

Futuristic design for children’s reading area


From the Architects ( Gonverge interior design ) – 

Xi’an, the ancient capital of 13 dynasties, features the integration between a civilization of thousands of years and modern lifestyles, which gives the city unique charm. The project E Pang Bookstore is located in Fengdong New Town, Xixian New Area, Xi’an, which is named for the Epang Palace nearby. Fengdong, where the project is situated, used to be the administrative center of Qin Dynasty. Nowadays it has has become a core area in the development blueprint of Xi’an.

Gonverge interior design, Fengdong E Pang Bookstore, library, book stack, reading area

Adult’s reading space


Since there had been no large-scale reading space within 5 km away from site, the project was conceived to fill the blank. The designers tried to figure out what kind of bookstore was needed based on local cultural context and geographic importance of the site.

library, reading area, bookstore, Gonverge interior design

Bookstore


Encountering future –

Situated within Fengdong Free Trade Zone, E Pang Bookstore is the first large cultural complex in Xixian New Area, with a total area of 3,500 sqm. More than just a bookstore, it’s endowed with the attribute of a library which also functions as a carrier of public life and urban culture.

children's reading area, bookstore, library, reading bench, white table, Gonverge Interior Design

Reading desks


For a city, time is not linear. With time and space interweaving, the kids’ area is given a futuristic sense, which helps to evoke creativity and imagination of new generations.

Gonverge Interior Design, library floor plan, bookstore floor plan, CAD drawing of library

Floor plan – Fengdong E Pang Bookstore


The stretch ceilings are integrated with lighting, producing soft and comfortable visual experiences. Besides, suspended ceilings, walls and the floor are finished with cement, with the gray tone creating a sense of layering within the space.

white curved ceiling, curved ceiling, parametric architecture, transparent ceiling, white bench

Stretched ceiling with integrated lighting in children’s area


Glass tubes are combined with 3D holographic display, which adds futuristic scenes and elements to the space. Besides, hand work desks enable kids to learn knowledge in an interactive manner.

Glass tubes with 3D holographic display


Bookshelves, desks, chairs and circulation routes fit into children’s height and reading habits, showing humanized scale. Curved structures combined with horizontal grain result in a striking visual impression. It further strengthens the sense of space and makes the area full of imagination.

white ceiling, reading area, children's bookstore, library

Bookshelves alongside the wall


Dialogue between the past and present – 

Designs of the atrium and adults’ reading area echo local cultural context. As opposed to adopting symbolic design languages and retro style, the designers chose to create a modest and metaphoric overall ambience, so as to fit into the temperament and spirit of Xi’an.

Gonverge design studio, high celing, atrium, skylight, event space, bookstore

Multi-functional event space


The atrium functions as literature reading area. It’s characterized by symmetrical designs that highlight a sense of rituality, and the circulation is circled around it. Simple and clean textures make it a pure reading space.

Gonverge design studio, multifunctional space, event space, reading area, library desks, library

Central atrium with skylight


The transparent skylight is design highlight in atrium, which allows natural daylight to filter in and produce a peaceful atmosphere. Besides, the modern simplistic lines outline an ideal place for people to be immersed in reading.

bookstore, storing books, bookshelves, library, reading area

Reading tables along the bookshelves


Connecting with the present – 

Adults’ reading area follows the atrium’s symmetric layout. In this space wood, metal and stone materials forming display details characterized by linear composition. The natural textures of materials are well fused with the simplistic forms of furniture, generating a soft and gentle atmosphere.

Gonverge design studio, reception desk, library, interior view of library, reading area, bookstore

Adult’s reading area and bookstore


For the sake of ensuring compound commercial operations, the bookstore is combined with other business forms. A coffee area is embedded into the space in a low profile, which provides a relaxing space for socialize. In addition, dark green elements are dotted throughout the space, presenting a dynamic visual impression.

bookstore interiors, wooden flooring, library interiors, interior view of library, bookshelves

Adult’s reading section


 

cafe, cafe seating, cafeteria, cafe interiors

Coffee area


Mankind has always been fascinated by the unpredictable future while marveling at classics that have withstood the test of time. Such mixed sentiment helps to result in diversified designs of the project, rebuilds the order of time, connects the present and past in an accessible cultural space, and showcases an austere yet striking power.

cafeteria, cafe interiors, cafe seating, wooden flooring, wooden ceiling

Simple relaxing space


Project details –

Project Name – Fengdong E Pang Bookstore

Architect – Gonverge Interior Design | www.gonvergedesign.com

Project Location – Fengdong Free Trade Zone, Fengdong New Town, Xi’an City, Shaanxi Province, China

Project Type – Bookstore, Library

Completion – June 2019

Design team – Han-Sheng Cheng, Xin-Qiang Chen

Area – 3500 sq.m.

Photography Credit – © Weiqi Jin

Leave a Reply