Gré Square House | Suzuki Architects

| 18 : 00 – 02 June 2018 |

 


 

 

Gre Square house, Corrugated sheet clad home, Japan House

 


 

Japan based Suzuki Architects design Gré Square House – combination of an shop and residence nestled in a hilly neighborhood outside Shizuoka city.

Located at an intersection along a street that climbs gently towards the hills, the square shaped house has a clothing store on the ground floor. Clad in corrugated white metal sheet, the distinct facade of the residence cum shop stands apart surrounded by gravels. The upper floor is occupied by the shop owner’s mother which has a separate staircase entrance from the roadside.

 

Separate entrance to residence on first floor


 

Ensuring privacy from surroundings is maintained, a simple square plan with well designed spaces was laid out. A glass window next to the entrance door of shop gives ample space for displaying merchandise. The wooden framing supporting the upper floor lend a distinct contrast to the white painted spaces in the store. A overhead deck on the first floor provides ample sunlight and glimpse of the entire street to residence.

 

Gre house at the end of the street


 

 

 

Interior view of the clothing store


From the Architects – 

 

This combined home and business sits on the skirts of Nihondaira, a hilly area just outside central Shizuoka City. The neighborhood is a mixture of large old farmhouses, tea fields, and new housing developments, with small shops nestled into the laid-back surroundings.The streets curve slightly as they climb gently toward the hills, as if they were built on top of the old paths between fields. They lead, too, to openings where Mt. Fuji suddenly comes into view. It is in just such a spot that this house is located.

 

Japanese house, Square house, Corner house

Gre House at a intersection


 

Our first step toward ensuring a smooth coexistence between the house and its surroundings was to think about how walls could be used to provide a sense of separation from the neighborhood and modulate the residents’ level of privacy. We next opened up the house in directions that brought in views and a feeling of depth.

 

CAD floor plan, Gre square house, Japanese home

Ground, First floor plans


 

 

Retail, Apparel store in Japan, Gre square house

Apparel store on ground floor


 

The first floor houses a shop where the building’s owner sells clothes and miscellaneous items made from natural materials, intended to be used and loved for many years. The second floor is a light- and breeze-filled space where the owner’s mother lives.

 

Living room, Japanese homes, Wooden flooring

Living area opens to the deck


 

 

Gre house, Japan house, Elevation drawings, CAD

Elevations and Section drawings


 

 

Interiors of a Japanese home, Wooden ceiling, Gre square house

Dining, kitchen and the bedroom


 

Our goal was to clearly separate the shop from the residence upstairs while still allowing the users of both spaces to feel each other’s reassuring presence. The resulting structure is slightly different from a typical multi-generation home; instead, a simple, compact square form contains space for two generations to work, live, and keep an eye on one another.

 

Axonometric view, Sketchup, Gre Square house, Japan

Axonometric view – Ground floor


 

 

Axonometric view, Gre square House, Japan

Axonometric view – First floor


 

Full height window brings natural light into the kitchen and dining space


Project Details –

 

Project Name – Gré Square House

Architect – Suzuki Architects | http://www.suzuki-a.com/

Lead Architect – Hisako Yamamura, Kosuke Suzuki

Project location – Shizuoka-City, Shizuoka, Japan

Project type – ResidentialRetail, Mixed use

Completion year – 2017

Photography credit – © Kenta Hasegawa

Structure design – Seiji Ohkawa/soso

Leave a Reply