510 house, green tones, residential architecture

510 House mimics green hues of landscape

| 23 : 30 – 24 December 2018 |


510 House, green, green hues, residential architecture,private house


Dressed in green hues inspired by changing landscape colours, 510 House by Johnsen Schmaling Architects frames every corner of space.

Rooted on a contour site, the award-winning house is an amalgamation of two interlocking building blocks forming a T-shape. A recessed entryway form a transition point between the private and public spaces. The guest block on lower floor has a suite connected to a lounge which extends to a sunken terrace engaging surrounding landscape.

510 House, sunken terrace, fire pit, green

Sunken terrace with a fire pit 


The expansive living room, kitchen and dining space forms the core of this guest area. The green-hued walls of this space is inspired by the changing color tones of seasons of surrounding naturescape. Sleek folded steel stairs from the living room extend to the guest suite below and a stunning terrace garden on upper floor.

Steel stairs connect downstairs to guest suite and upstairs to vegetated terrace


From the Architects –

The 510 House is a private residence located in a postwar suburb on Milwaukee’s north shore. Its volume is carefully embedded in the site’s gently sloping contours and cradled by mature trees lining property’s edges. The program was organized as two interlocking building forms, their “T” configuration bifurcating the site into a “public” entry court for visitors and vehicles, and a private, visually shielded greenspace in the back.

Site location 


Parking, service functions, and the main bedroom suite are consolidated in a long, single-story bar, a narrow, wood-clad volume that straddles the two sides of the property along its western edge. Spaces for guests and entertainment are housed in a complementary, perpendicular volume defined by a continuous concrete block ribbon. It engages the wood-clad bar, negotiates the dropping topography of the site, and ultimately folds up to form an elevated observatory. They provide with views of the surrounding tree tops and the shores of Lake Michigan in the near distance.

Floor plans


The deeply recessed entry vestibule, marking the junction of the two interlocking building forms, provides access to both private and public quarters. It leads into the adjacent open living hall – the social epicenter of the home. This is where the owners and their guests can cook, dine, and lounge together. All in a commodious space defined by a series of carefully variegated, green-hued perimeter walls.

The expansive living room in guest block


Green hues and green spaces –

The color green, having spectral wavelength of 510 nanometers became the project’s namesake. It serves as an architectural device to infuse the interior year-round with lush tones of summer’s verdant but short-lived greenery. The green space surrounding the site – is an abstract and deliberately cheerful echo of nature’s chromatic vibrancy. This is particularly potent during those long, protracted winter months when the actual apertures of the house frame somber views into Wisconsin’s frozen landscape.

Inspiration of the green-hued interior walls of 510 house


As the seasons turn and the northern winter begins to bleach the surroundings, the walls’ immutably vibrant chroma progressively contrasts the changing conditions outside. Thus serving as a quiet memento of the passing of time and a hopeful reminder of nature’s impending renewal.

Private building block at rear side


The green perimeter walls extend their interior hues to the exterior, where they express volume of living hall as the building’s proud piano nobile.  It is a distinct and intelligible architectural element suspended within the folding concrete ribbon of the main building mass to formally emphasize the primary activity hub of the house.

Living and dining space in the living room enclosed by green-hued interior walls


Guest areas –

An open, linear kitchen runs along one side of the living hall.  The pantry wall transforms into a continuous wooden ceiling liner that spatially defines the dining and lounging area. It folds down at the opposite end to accommodate the built-in media cabinet.

Expansive vegetated roof


A complimentary small sitting area faces the kitchen island and is backed by tall sheets of glass that enclose delicate steel stairs beyond.  The stairs lead up to the observatory, which provides access to an expansive vegetated roof, and down to a small guest lounge and bedroom suite, which spills out to an intimate sunken terrace with a fire pit.

Representational model of 510 House


510 house, lounge, interior design, terrace view, contemporary furniture

Elevated observatory


Project details – 

Project Name – 510 House

Location – Milwaukee, Wisconsin, United States of America

Architect Firm – Johnsen Schmaling Architects | www.johnsenschmaling.com

Lead Architects – Brian Johnsen and Sebastian Schmaling

Project type – Residence, Private home

Photography  – © Johnsen Schmaling Architects

Completion Year – 2017

Awards – 2017 American Architecture Award | 2017 AIA Wisconsin Honor Award | 2017 Architectural Record House of  the Month

 

Products – 

Concrete block veneer – Cordova Stone

Pivot and lift-slide doors – Quantum Windows and Doors

Casement windows – Duravit

Appliances – Sub-Zero / Wolf

Leave a Reply