Heng Salon, Salon entrance, lighting, parition

‘Pop up’ Heng Salon | Wutongstudio

| 19 : 00 – 3 October 2019 |


 

Heng Salon, Leisure space, woman sitting on a sofa, waiting area


Heng Salon by Wutongstudio, is a 29-square-meter pop-up scalp care salon located within a renovated shopping mall in Nanjing, China.

Because a major upgrade carried out by the mall, Heng Salon was a part of the 3 stores along a passageway. The transformation left a 29 sq.m. of triangular space where the salon owner wanted an all inclusive space for his brand.

Heng Salon, Hair salon, salon interior, hair cutting, hair spa

Overview of Heng Salon


Using recyclable materials, hollow polycarbonate sheets and steel panels, wutongstudio created a interactive space yet maintaining privacy. The resultant space creates a harmony between interior and exteriors with a serene ambience utmost required for a hair salon !

Hair spa, hair salon, Spa chair, Mirror in salon

Treatment station


By the designer – 

The project is a 29-square-meter pop-up salon, which is situated in a shopping mall in Nanjing, China. The shopping mall has been constructed for many years, which faced the need of upgrade and renovation. Three different types of stores, including a hair salon, bookstore and an educational agency, converge along a passageway in it.

Diagram, Site analysis, site location diagram

Site analysis diagram


Because of transformation and renovation of shopping mall, a 29 m2 space was left in front of the hair salon. The owner of the hair salon wanted to “do something interesting” on this triangular space, with a view to enhancing its brand value as well as providing a resting & leisure space and attracting customers for the shopping mall.axonometric view, heng salon, site view

Axonometric view – interactive spaces


The hair salon beside the site is a box enclosed by gradient glass. During analyzing consumers’ circulation routes, we found a close interaction between the hair salon and customers of the educational agency as well as the bookstore adjacent to it. The designers made the best use of the limited space based on site conditions, hoping to make it “all-inclusive”.

Women looking out of window, Reception space, reception interior design

Enclosure of polycarbonate sheets


Heng Salon site – 

The site features a triangular shape, with one side facing the atrium of the shopping mall. The design team utilized translucent polycarbonate hollow sheets, which ensures privacy of the space. It also brought in natural light from the atrium.

Hair salon, Product display

Hair product display


In addition, the designers left space for a window, which enables interaction between the inside and outside and enhances the transparency of the interior space.

multifunctional space, polycarbonate sheet, translucent partition

Window opens brings in light and view via the atrium


Light penetrates polycarbonate sheets and fills the space, hence producing a soft and peaceful ambience and at the same time making hair appear to be more shiny. Open yet enclosed, this space – a unique existence, allowing consumers to enjoy scalp care in a comfortable and relaxing manner.

bar counter, hair salon reception, reception counter

Reception and seating space


Materials and ambience – 

Its brand image created by the design team is consistent with its unique socializing content. The efficient utilization of recyclable materials, the principles of environment protection and energy saving, the dimensional spatial relationships, as well as the artistic ambience brought out by the mix and match of furnishings, all make the space meaningful and distinctive.

wall decor, steel, polycarbonate sheet, vertical planting

A little green detail !


Project details –

Project name – Heng Salon

Architect – wutongstudio | www.wutongstudio.com

Project location – 3F, Phoenix Plaza, Hunan Road, Nanjing, Jiangsu Province, China

Project type – Pop-up, Salon, Leisure

Built-up area – 29 m2

Completion year – March 30, 2019 | Construction time – 11 days

Lead designer – Huang Yi

Photography – © Zheng Lei

Construction materials –  polycarbonate hollow sheet, steel panel

Suppliers – BAYER, JIA, EUROSTAR

Leave a Reply