Multifunctional !!’Juice’ barber shop, cafe and bar

| 19 : 00 – 27 November 2018 |


 

Juice barber shop, barber shop design, cafe, bar, StudioAC, Toronto


Juice – barber shop, cafe designed by StudioAC in Toronto using white and black color palette is a place of many design interventions.

Studio for Architecture & Collaboration – the interdisciplinary architectural practice based in Toronto designed the multifunctional space within limited budget. Located in West End neighborhood, ‘Juice’ has a minimalist decor and design with clear demarcation of all the three business. Spread around L-shaped layout, the cafe occupies the forefront space at entrance with barber shop at rear end.

Sketch layout – Juice


 

Modern, sleek and airy interiors maximize the aesthetics of the multifunctional spaces. A reception cum counter space clad in black corrugated metal is the focal point of the forefront area. The concrete countertop extends to the barber shop where it forms as a ledge for barber stations. Blocks of plywood modular seats in lounge space are cost effective and also add potential to open up the space.

 

Juice barber shop, barber shop, cafe, bar, StudioAC, Toronto, Black and white interiors

Cafe, bar countertop and reception desk !


From the designers – 

Juice was about a balancing act between the various programmatic elements: a barbershop, a café, a cocktail bar and a multi-functional gathering space.  The theatrics of transforming the space from one program to the other is celebrated through concealing various loose components when not in use.  This helps maximize the functionality and flexibility of this small 800 sq. ft. storefront in Toronto’s west end, while maintaining a raw contemporary aesthetic.

 

Juice barber shop, barber shop, cafe, bar, StudioAC, Toronto, Black and white interiors, furniture design

Mobile carts tucked below the ledge


 

Juice barber shop, barber shop, cafe, bar, StudioAC, Toronto, floor layout, floor plan

Floor layout


 

The curved corrugated metal and concrete bar, being the most iconic form, extends to the limits of the space serving as the ledge for the barber stations and the mobile carts which tuck away seamlessly into the base.

 

Concrete countertop extends to barber shop acting as a ledge


 

Clean,minimal and classy barber stations


 

The barber chairs can also be easily stored “backstage” in the blacked out washing station niche.  Flexibility is also achieved by the use of modular plywood benches which can be moved around and organized for various functions.

 

Hair wash area concealed behind the curtains


 

Modular plywood benches aid in flexible seating arrangement


 

StudioAC also integrated and executed the murals within the space, and the adjacent courtyard.  Juice was an experiment in creating a memorable and new type of commercial space with limited resources.

Axonometric view of ‘Juice’ barbershop, cafe and bar


Project details – 

Project Name – Juice Barber Shop and Cafe

Location – Toronto, Canada

Architect Firm – StudioAC | www.archcollab.com

Lead Architects – Andrew Hill, Jennifer Kudlats and Reza Nik

Project type – Barber shop, Cafe, Bar interior design, Commercial design

Photography  – © Andrew Snow photography

Completion Year – 2018

Construction Area – 800 sq. m.

Leave a Reply