Kompaniya restaurant | DA. Architecture Bureau

| 22 : 00 – 18 June 2018 |

 


Exposed concrete columns and beams, Kompaniya restaurant and bar

 


The new Kompaniya restaurant in Moskovski prospect designed by DA Architecture Bureau creates a homely dining experience amongst comfortable atmosphere.

Set in a bustling Moskovski area in Saint Petersburg, the vibrant restaurant has a modern yet rustic feel with exposed concrete frames and brickwork. The wood flooring, exposed concrete and wooden planks ceiling, colorful pendant lights along with tiling pattern accents with the black grey furnishings.

 

Wooden ceiling, wooden flooring, Kompaniya restaurant, Saint Petersburg

Wooden flooring and ceiling, geometric tile cladding add in a warm ambience


 

The restaurant having 100-seat space, houses central dining space, banquette seating, bar and few seats along kitchen on ground floor. The large double height windows allow natural light to flood into each part of the new restaurant, with views of the bustling city outside.

 

brick wall, metal framing, pendant lighting, Kompaniya restaurant and bar

Metal framework supporting the mezzanine floor also has planter boxes


From the Architects – 

 

Kompaniya Restaurant on Moskovski prospect is the fourth project that we have developed for the restaurateurs Aleksei Krylov and Aleksandr Prokofev who are well-known in Saint Petersburg. The guys wanted this place to be intended for families and make it homelier for one to escape from city bustle. At the same time, it must have been modern.

 

Ground floor plan


 

 

bar, seating along serving kitchen, geometric graffiti

Geometric tile pattern on wall, floor and bar counter


 

Key element of the interior is space itself. On the one hand we wanted to make most of double height space. On the other hand – to avoid losing a sense of featheriness and airiness and show connection between the two levels of the restaurant. Besides, we wanted the restaurant hall to be well visible from the street for passers-by in order to attract visitors.

 

 

Raw concrete columns, metal framework, cane furniture, restaurant decor

Exposed raw concrete and brickwork, metal framing and planters in the restaurant


 

For this purpose the space next to windows was filled with a high construction made of wood and metal. Planters and cache-pots with plants placed there made it look like a glass or orchard house. The construction provided for connection between the two levels of the restaurant.

 

brickwork, metal framework, large windows, daylight in restaurant

Large full height windows lets in daylight and views of the bustling street


 

This made it possible to extend street space up to the restaurant hall. This part of the restaurant is associated with some kind of a winter garden: lot of light and greenery here. All the furniture in this zone is of outdoor type, and lighting is also similar to street spotlights.

 

Green plants, lighting in restaurant, drop down lights

Outdoor type furniture and decor


 

The two-level part of the restaurant has been created in a more classical and calmer way. We used elements represented in the first Kompaniya Restaurant as a basis in order to keep these two projects in the same breath.

 

 

raw concrete columns, restaurant seating, planters

Planters along the seating space on mezzanine floor


 

 

Stairs, wood clad staircase, metal screen in restaurant

Wooden stairs leading up to mezzanine dining


 

 

wooden strip ceiling, restaurant seating, bulb style lamps

Seating on the mezzanine floor


Space organisation – 

Thanks to such architectural proposal, we have managed to organize the space in an interesting way. It work’s efficiently both from the outside (a glass house is perfectly visible from the street through big windows and it attracts your attention in the split second). From inside the interior has several zones with different filling, so any guest may find a place to their liking. At the same time, thanks to the layout concept we have managed to make logistics simple and sensible in such rather complicated space.

 

 

Softlight, Wooden lamp over a restaurant table

Soft spotlights reminiscing street lamps across the tables


 

 

restaurant seating, bar, kitchen, geometric tiles, wood flooring

Bar and the kitchen area beyond


 

metal framework, Wooden beam, Kompaniya restaurant and bar

View of the ground floor seating from the mezzanine above it


Project Details –

 

Project Name – Kompaniya Restaurant and Bar

Architect Firm – DA. Design & Architecture Bureau | https://da-arch.myportfolio.com/

Project Location –  Saint Petersburg, Russia

Lead Architects – Anna Lvovskaia, Boris Lvovskii, Fedor Goregliad, Mariia Romanova

Project Type – Restaurant, Hospitality design, Cafe, Bar

Completion year – 2018

Builtup – 300 sq. m2

Photography Credit – © DA Architecture Bureau

 

Leave a Reply