Malangen retreat, Modern home in Norway

Malangen Retreat | Stinessen Arkitektur

| 19 : 00 – 04 May 2018 |

 


Forest retreat home during the snow, Ice around a cottage, Winter snow

 


A secluded forest retreat situated in the Malangen peninsula in Northern Norway designed by Stinessen Arkitektur  invites the most of the breathtaking natural landscape.

The retreat located close to a forest faces a lake, has individual spaces as volumes connected to each other maintaining privacy and organisation. The cozy abode for a family is rectangular in shape and has impressive views of the surrounding forestry. Its exterior is visually striking, clad in cedar and oak wood. The home is also positioned in a way to maximize the entrance of natural light. Large, wall-sized windows at strategic places in the retreat allow the occupants to bring some of the outdoors to the inside.

 

House facing a lake, Family retreat, House in Norway

The retreat faces a lake. Photo – © Terje Arntsen 


Large windows, Living room window, Mountainscape

Large wall sized windows. Photo – © Steve King


From the architect – 

The clients are a family with small children, and also wanted this place to give room for invitation of the larger family and friends. The conceptual layout was conceived as several individual volumes connected via in-between spaces and a central winter garden, placed on a natural shelf in the terrain. The organisation provides both privacy and room for several activities at the same time. It also reduces energy needed for heating in the cold climate, as various rooms and activities will require different temperatures.

 

Forest home in snow, Snow clad home, Forest house in winter

Malangen retreat during winters. Photo – © Steve King


 

The central winter garden, with fireplace and outdoor kitchen, function as the entrance to the building. From here the retreat opens up to the natural clearing in the forest and from here you enter into either the main building or the annexe.

 

Space with a view ! Photo – © Steve King


 

Each group of rooms are done as separate volumes to achieve an additional layer of privacy, but also to enhance the room´s contact to the clearing in the forest and the contact to the outdoors in the transition spaces in between.

 

Fireplace, Fireplace near kitchen, Kitchen decor

Kitchen set next to fireplace and living area. Photo – © Terje Arntsen 


 

 

Dining area, Wood paneling, Full length window

Dining space overlooking the exteriors.  Photo – © Steve King


 

A few steps lead down to the open space kitchen and living room set low in the terrain and overlooking the fiord and the afternoon sun to the west. A dedicated exit from the kitchen lead to the south-facing outdoor area where the family enjoy their dinners on warm summer days. The separation into volumes seek to emphasize the transition between spaces and activities and tell a story of everyday journeys.

 

Full size window, Snow outside home, Kids playing indoor

The view zone.  Photo – © Steve King


 

 

Fireplace, Lounge area, Modern home, Large windows

A relaxing corner in the retreat.  Photo – © Terje Arntsen 

 


Project Details : –

 

Project Name – Malangen Retreat

Location – Malangen peninsula, Northern Norway

Architect Firm – Stinessen Arkitektur | www.snorrestinessen.com

Lead Architect – Snorre Stinessen

Project type – Residential design, Forest abode, Retreat

Photography Credits – © Steve King, © Terje Arntsen

Completion Year – 2017

Built Up Area – 200 sq. mt.

Awards – Best of Year (Interior Design), A´ Design Platinum Award

Products used – Cedar wood and oak wood, glass and concrete

Leave a Reply