Mulan Weichang visitor center | HDD

| 17:30 – 27 January 2018 |

 


 Landscape photography,Mulan Weichang visitor center


Located among grasslands and animals in Heibei, the Mulan Weichang visitor center designed by HDD is inspired from shape of traditional yurts.

The visitor center is located in the north east of Hebei province which is a land of grass, animals and gods. The place is connected to Inner Mongolia grassland, considered as one of the most beautiful landscapes on the earth. It is said that the ancient Chinese emperors used to hold autumn hunting festivals here through the history. Considering the wildlife, history, traditionalism, surrounding landscape and location of the center, Shanghai based Huadu Architecture & Urban Design Group(HDD) came up with the idea of two intersecting circles forming the core of this center.

 

Evolution of form


From the Architects –

The world of wildlife

This is the world of grass, animal and god. The imagination and curiosity of human beings towards grasslands is always fresh. The aboriginal people have their inner mind towards respecting nature, which is very important value towards contemporary society. The mixture of different culture creates great lands for all kinds of art.

 

Mongolia, Yurts, Horses roaming in grasslands

 Natural grassland around


Architecture: the vector of culture

 

The yurt is the one of the earliest architecture prototype in the human history. The round shape of yurt creates incredible harmony relationship between nature and people. Meanwhile, the double circle stands for luckiness. The combination of different culture creates such a unique architecture. Meanwhile, the shape of the roof has the same design language with traditional Chinese architecture. The mixture of culture also represents the mixture situation in Weichang- the only Man-Meng self governor town in China.

 

Floor plan, Mulan Weichang visitor center

 Ground floor plan


Natural stone and wood construction

 Natural stone and wood construction


Symbolism: Tradition and modern

 

The relationship between architecture and symbolism is so overwhelmed along the human history. The most difficult part of the project is to create eternal relationship between grassland and the building. Many elements are taken from the traditional yurt building, for example: the pattern and the facade.

 

 

Construction details, extruded view, floor plans

Sketch view


 

Two big circles create the main living room, extending the traditional yurt layout, while the extended boxes become the semi-public space. This kind of layout makes the yurt fit the modern life style.  In terms of facade designing, by creating wooden frames in different thickness, the flower shaped roof could be made. The interior space is derived from the traditional yurt interior by using framing in different direction.

 

 Roofing construction detail


Genius Location

 

The architecture always has great relationship with its location. The old Roman people call it Genius Loci. In this particular project, the genius loci could easily overcome any living appearance. Mulan Weichang is located in the north east of Hebei province; connect to inner Mongolia grassland, which is one of the most beautiful landscape on the earth. The ancient Chinese emperors used to hold autumn hunting festival through the history.

 

Site location


 

All beings on the grassland have equal rights according the people here. Click To Tweet

 

Our main goal is to blend the building into this vast nature seamlessly. 3 different ways are created in order to achieve the goal. The first is to be inspired by local architecture. The second is to use local material including old stone, used wooden beam and rattan. Together with surrounding micro landscape, the building could fit into the vast nature.

 

 

Approach towards the center


From outside to inside

The main core of the building is the double circled lobby, also served as a local library. The second floor provides the area for kids. In the future, it will also be the central library for the region.

 

The design concept of the main lobby is based on the yurt interior. Click To Tweet

 

Floor plan, Mulan Weichang, Visitor center

First floor plan


 

 

Sunken space, reading area, Library

Library


 

 

Wooden framing roof, Yurt roofing, Skylight

Yurt inspired roofing lets in daylight


 

Gabion wall, reception desk

Reception area


 

Local children could come here to read and play. By using the sunken living space, the lobby creates an intuitive space for people. The extended windows become the main framing towards vast landscape. People could have different views towards mountain, river, grassland and sheep. The open kitchen area creates a shared space for inviting all guests to cook together.

 

Glass windows

Picturesque extended windows


 

 

Bedroom with a view, Full size glass windows

Accommodation


Micro Landscape

 

Surround the building is the area of micro landscape, creating dynamic experience for visitors. The glass roof of Stargazing hut floats on the top of the grass. This particular small pavilion provides great experience for astronomy enthusiast.

 

Children outside a glass mirror hut, Stargazing hut, Mulan Weichang

Stargazing huts


 

 

Inside the stargazing hut


 

This building becomes The Catcher in the Rye for this region. Click To Tweet

 

We hope different people with different faith could come here to play together, sharing different ideas to forge into a strong group.

 

Visitor center, Building near lake, Landscape photography

An evening view of the center


Project Details:-

 

Project Name – Mulan Weichang visitor center

Location – Mulan Weichang, Hebei province, China

Client name – Brain Media, Weichang Kangyang Tourism development co.,ltd.

Architect Firm – Huadu (Shanghai) Architecture & Urban Design Group (HDD)

Lead Architect – Zhang Hai’ao

Design Team –  Yao Qiwei, Hang Xu, Wu Hao, Li Di, Li Hongxi, Wang Tingting, Zhao Shuang

Project type – Semi -public space, Visitor center, Lodge, Library

Structure Team – Wang Guoxun, Zhang Yi, Pu Yiweng

Construction – Chengde Jiacheng construction co., ltd.

Management – Ying Hongwei

Special Thanks – Li Qing, Li Guang, Wang Xianfeng, Wang Xiaojun, Bai Long

StructureSteel

Completion Year – 2017

Built Up Area – 275 sqm.

Photography Credits – © Su Shengliang

Leave a Reply