community space, S Space, H&P Architects, Vietnam, bamboo, stone

This open community space is built using mine debris

| 21 : 30 – 09 January 2018 |


 

community space, S Space, H&P Architects, Vietnam, bamboo, stone

 


S Space-an open, cultural community space designed by H&P Architects is inspired by rock-mined landscape of Kem Trong in Vietnam.

Offering a flexible gathering space for cultural and artistic events, H&P Architects used the waste debris to highlight effects of  illegal rock mining. Kem Trong located between provinces of Ha Nam and Ninh Binh-once a beautiful landscape is now reduced to ruins.

community space, S Space, H&P Architects, Vietnam, bamboo, stone

View of the overall ‘S Space’


Rock debris, steel pipe scaffolding’s and discarded rocks from village houses were used as the core building material for the space. Located in between existing buildings, the architects created stone walls in zigzag pattern thus creating multiple entrances and spaces.

community space, S Space, H&P Architects, Vietnam, bamboo, stone

Zigzag wall pattern opens up multiple entrances


The mezzanine floor is built from steel pipes which were once used for scaffolding’s.  The rooftop cover made from bamboo sticks and framework is covered with transparent polycarbonate sheet. Sprinkler and mist sprayers have been added to wash and cool the roof and internal spaces.

community space, S Space, H&P Architects, Vietnam, bamboo, stone

Steel pipes used for mezzanine floor, bamboo sticks for roofing


From the Architects –

Not quite far from a large polluted industrial park, the project is located in a new emerging urban area with a high construction density in Dong Van town, Ha Nam province.  This is an open space for the community with its focus on cultural and artistic aspects on a periodical basis. Among all this coffee space is a daily activity!

community space, S Space, H&P Architects, Vietnam, bamboo, stone

Multi-functional open space leading to mezzanine floor


The design inspiration comes from the beauty of national landscape of Kem Trong situated between two provinces of Ha Nam and Ninh Binh. This is an area where illegal rock mining is gradually turning this famous place into ruins. From this perspective, the design concept is to make use of waste. (reusing scaffolding steel pipes, collecting rock debris from Kem Trong, discarded rocks from trade villages and construction sites). This was to express the treasure, nostalgia / regret of local people at the bygones of the landscape.

community space, S Space, H&P Architects, Vietnam, bamboo, stone

Discarded stone debris used for walls


community space, S Space, H&P Architects, Vietnam, bamboo, stone, sketch

Mountains inspired walls


Idea for design: The gap between two rocky mountains created by Day River

“Mountains” are stone walls (0.4 m thick, 3.4 m high) which stand alone, zigzag intermittently. They connect randomly to one another through doors and openings to enable users’ approach from various directions.

community space, S Space, H&P Architects, Vietnam, bamboo, stone, concept drawing, sketch

 

Zigzag pattern – a breakup from the rigid structure


The outer cover is the water surface; green trees alternate in various positions with different elevations to regulate microclimate. They also create scenery and blur the outer-inner boundaries, bringing people closer to nature.

community space, S Space, H&P Architects, Vietnam, bamboo, stone

Water surface on the exteriors


 

community space, S Space, H&P Architects, Vietnam, bamboo, stone, water body

Trees and water bodies surround the ‘S Space’


Suspended above is a “Big cloud” consisting of lightweight roofs and mezzanine floors created by the continuous transfer of steel pipes (d = 4.2 cm, previously used as construction scaffolding) together with bamboo sticks (roofing, flooring).

community space, S Space, H&P Architects, Vietnam, bamboo, stone

Fragile, lightweight but solid roofing


This makes it a fragile but solid, elastic structure – in contrast to the thickness and tortuousness of the rock cave beneath. On top of the transparent polycarbonate roofing is sprinkler & mist sprayer to wash the roof and keep cool on hot summer days.

community space, S Space, H&P Architects, Vietnam, bamboo, stone

Mezzanine floor seating area


community space, S Space, H&P Architects, Vietnam, bamboo, stone, floor plan

Ground floor layout


“Clouds and Mountains” presents primitive and dream like images. But at the same time evoke strange feelings when experiencing it on and within: dead metal trees and heavy polluted smoke are gradually swallowing the town,…

community space, S Space, H&P Architects, Vietnam, bamboo, stone

Clouds and Mountains


 

community space, S Space, H&P Architects, Vietnam, bamboo, stone

Transparent polycarbonate sheet covering the roof


Named as ‘S Space’ (S = Save the Stone & Scaffolding), the project helps to raise alert at unplanned exploitation of the     natural resources in Vietnam today. It has wiped out many rocks with historical and cultural values, resulting in a serious imbalance between the natural ecosystem and the human one. In this sense, the message S Space conveys is:

Architecture bears responsibility for the natural and social-cultural environment”.

community space, S Space, H&P Architects, Vietnam, bamboo, stone

Sociocultural community space


 

community space, S Space, H&P Architects, Vietnam, bamboo, stone

Open space along the entrance


Project details –

 

Project Name – S Space 

Architect Firm H&P Architects

Project location – Dong Van town, Duy Tien district, Ha Nam province, Vietnam

Design team – Thanh Ha ,Tran Ngoc Phuong, Nguyen Hai Hue, Nguyen Duc Anh, Tran Van Duong, Trinh Thi Thanh Huyen

Project type – Community space, Cafe

Photography Credits – © Nguyen TienThanh

Completion year – July 2018

Land section area – 720 m2 | Construction area – 300 m2

Materials – Stone, Scaffolding, Bamboo (vegetable steels)

Construction – Dong Phat company & Local workers

Leave a Reply