Scavenger Studio | Eerkes Architects

 

| 20 : 30 – 15 August, 2018 |

 


 

Scavenger Studio, recycled materials, artist studio, Architecture photography

 

Featuring a sustainable yet contemporary modern design, the abode stands out for its large overhang roof. The exterior is clad with a mix of charred plywood and painted panels. The kitchen and living room on the ground floor have a double-height interior. Everything from plants to flooring and even the kitchen cabinets were scavenged from the surrounding area The rustic-decor of the home cum studio is a perfect residence for the artist seeking solace among the woods.

Scavenger Studio, recycled materials, artist studio, Architecture photography

Studio amongst the woods


From the Architects – 

 

Scavenger Studio is a 914-square-foot studio designed for an artist/activist. The little structure is situated in the woods in rural Washington State, and was built using as much free-recycled material as possible. Scavenged materials—ranging from cabinetry to stairs treads to plants—was salvaged from homes slated to be demolished.

 

Scavenger Studio, recycled materials, artist studio, Architecture photography, Interior decor

Living room of the artist residence


 

The kitchen and living area occupies the ground level of the double-height interior, while a sleeping loft is above. A panel next to the bed drops down, opening the room to its surroundings. The studio sits light on the land, resting on a simple, six-footed foundation which also helped to limit construction costs.

 

 

Scavenger Studio, recycled materials, artist studio, Floor plan

Ground and first floor plan


 

 

Scavenger Studio, recycled materials, artist studio, Architecture photography, Bedroom decor

View from the bedroom loft


 

The facade is clad in T1-11 plywood, which was charred by the owner using a Japanese technique called Shou sugi ban which preserves the wood and creates a darker tonal value that helps to blend the home into the surrounding forest. The exterior also includes a painted Hardie Panel.

 

Scavenger Studio, recycled materials, artist studio, Architecture photography, Forest life

Entrance way to the house


 

Kitchen cabinets were saved from a house the contractor was demolishing. The floor is masonite, the ceilings are plywood, and the walls are drywall. Polycarbonate panels were used for clerestory windows.

 

Scavenger Studio, recycled materials, artist studio, Interior space, Decor

Bedroom on the loft overlooking the woods 


Project details –

 

Project Name – Scavenger Studio

Architect Firm – Eerkes Architects | www.eerkesarchitects.com

Architect of Record – Olson Kundig | www.olsonkundig.com

Project location – Puget Sound region, Washington, United States of America

Lead Architect – Les Eerkes, Olson Kundig

Project team – Yousman Okano (Staff Architect)

Project type Residential, Artist studio

Photography Credits – © Benjamin Benschneider

Contractor – Schuchart/Dow

 

Manufacturers/Materials

RoofingGAF

Hardie PanelJames Hardie

AppliancesViking

Clerestory windows – Lexan

Leave a Reply