School 'La Ruche', Tracks Architectes, France, Kindergarten, architecture

School ‘La Ruche’ contributes towards biodiversity

| 15 : 30 – 25 January 2018 |


 

La Ruche, School, gable roof, playground

 


Framed and clad in wood, School “la ruche” – a kindergarten in Perthes by Tracks Architectes borrows its shape from historic town.

Located within the heart of town, the school is a part of regional national park project. Arranged in a linear pattern, the construction was completed in a span of 10 months to avoid disturbance in neighborhood. Each of the classroom having different sizes and heights giving the learning space a distinct identity.

Wood cladding, cladding, gable roof, windows, wooden slats

La Ruche – framed and clad in wood


The kindergarten has unique interior elements within its classroom with resonance with children’s playfulness. The spaces open up to a play court on its front side with an educational garden in its backyard. Apart from the classrooms,the facilities include a dormitory, office spaces and a walkway connecting to a close by primary school. Storm water collection is one of the major elements designed as a measure towards contribution to the city’s environmental ambitions.

gable roof, roofing, roof cladding, wooden cladding

Different heights of the kindergarten


From the Architects – 

Project of School “la ruche” was nominated for 2018 éEquerre D’Argent Prize “premiere oeuvre” in French and young  Architecture category.

Urban concept – 

The project is placed in an arboreous and pedestrian area, in the heart of the historic town of Perthes-en-Gâtinais, located in the south of region Seine and Marne (77). With conscious efforts of reducing disturbance, construction was still completed in a rapid 10 months. The city in which the project took place is a part of the regional natural park (PNRGF) which leads the project to be completed with highs environmental ambitions.

Aerial photography, kindergarten, school, Tracks Architectes, France

Aerial view of School – La Ruche, a part of the neighborhood and connected to primary school


 

The project is built in both wood framing and cladding, and its linear layout creates a spacious area that encouraging the ongoing pedestrian nature of the mall and kindergarten location. This new space is visually more generous and reinforces the bucolic and intimate nature of the undergrowth into which the new equipment is inserted.

Floor plan, CAD drawing, kindergarten, school

Site plan – School ‘La Ruche’


 

playground, Wooden structure, kindergarten, school

The volumes open to the playground on its forefront


Coming to “life” this park provides the opportunity to continue its inscription in the history of the city and offers a generous space appropriate for all Perthes residents and their children.

Volumes of gable roof arrange in linear pattern


Architectural concept – 

The form of the project borrows its archetypal and typical geometry from the historic town center. Form reinterprets their iconic profile to draw an appropriable symbol. The new school is set up on the same level, and in linear, which allows to create, volumetric identities distinct by space, with variable widths and heights by program.

An open interior court connecting the classrooms


Inside, these volumes able offer a particular spatiality and generous to the premises teaching. These volumes are very widely opened on the playgrounds and in the backdrop of the wooded “promenade”. All indoor spaces, designed with the ladder of early childhood as a major reference, are cradled in natural light, in bright and warm spaces.

School, Kindergarten, Interior design, gable roof, table and chair

View of the classroom interiors


 

Gable roof, Wooden roofing, Kindergarten space, Architecture

One the classrooms facing the playground


 

Interior design, Kindergarten, Kid's school, furniture design

Colorful interiors of the classroom lit up by natural light through the skylight


The scale pitched roof to 45 °, draws a house like a child could do, simple, iconic, graphic. The bugs symbols applied in classroom gable are used  indoors for signage’s.

Wood cladding, Bug, Signage, graphic design

Bug signage used on exterior walls


Bug’s signage used on the passageway wall


Landscape – 

The courtyard is composed of a large mineral space as an extension of the yard. Peripheral areas are covered with chips of wood called BRF, for the comfort of children and improve the living conditions of trees. The schoolyard is a real undergrowth with a soft ground and hard ground. Some trees are planted to allow for a gradual renewal of afforestation.

Vegetable garden, wooden boxes, vegetable farming

Educational garden in backyard


Located at the back of the school, there is an educational garden that is composed of elevated gardening trays for the youngest. An area dedicated to storm water collection; also creates a favorable environment for the development of biodiversity.

Gable roof, Wooden structure, School

View of the classrooms from the soft-surfaced play court


School ‘La Ruche’- Video © Mathieu Boivineau


Project details – 

 

Project Name – School “la ruche” Perthes-en-Gâtinais

Location – Chemin de la Guinguere, 77930 Perthes, France

Architect Firm – Tracks Architectes |  www.tracks-architectes.com

Lead Architect – Moïse Boucherie

Design team – Jérémy GRIFFON / Mathieu LAMOUR

Project type – Public school, Educational

Client name – Ville De Perthes En Gatinais

Completion – December 2018

Photography Credits – © Guillaume Amat | www.guillaumeamat.com

Filmmaker – Mathieu Boivineau | www.matthieuboivineau.com

Leave a Reply