Strawinskylaan bicycle parking

Strawinskylaan bicycle parking | wUrck Architects

| 14 : 00 – 27 July, 2018 |

 


Strawinskylaan bicycle parking

 


Strawinskylaan bicycle parking in Amsterdam designed by wUrck Architects is the largest underground parking shelter in the city.

Amsterdam is known for their eco-friendly tendency to ride bicycles on a daily basis. Located close to Zuid railway station, the underground bicycle parking is an oasis for the bicycle friendly neighbourhood. Aligning with goals of sustainability and ease of public access, the municipality of Amsterdam set up this amenity.

 

 

Underground bicycle parking

Entrance way from station side


From the Architects – 

 

Opposite Amsterdam Zuid railway station, the Strawinskylaan bicycle parking, designed by wUrck, opened in May. With a capacity of 3,750 spaces it became the largest underground bike parking in the Dutch capital. Thoughtfully designed and offering a high level of comfort, it is seen as setting a new standard for this kind of facility.

 

Strawinskylaan bicycle parking, Parking

 


 

The Strawinskylaan bicycle parking is located just north of Amsterdam Zuid railway station and adds 3,750 places to the existing Zuidplein (2,700 places) and Mahlerplein (3,000 places) parkings in the area. Providing good parking facilities for bikes is an important part of the municipal strategy to guarantee a sustainable and comfortable access of the public transport node while increasing the quality of the public space. The parking is located under the former Vijfhoek park, which will be redeveloped in the coming months into a neighbourhood square with playground facilities.

 

Strawinskylaan bicycle parking, Floor plan

Floor plan 


Daylight simulation

 

‘The bicycle parking can be seen as a public interior, but also as an underground outdoor space, an extension of the square above,’ says Oriol Casas Cancer, partner at wUrck and project architect of the garage. The spacious and well-organized structure forms the basis for an efficient and comfortable operation of the facility. Contained in a simple concrete volume with an epoxy floor, it has tree-shaped steel columns holding up a canopy of ceiling islands.

A restrained colour scheme provides the space with an abstract character. Click To Tweet

 

Strawinskylaan bicycle parking, Epoxy floor, Tree shaped columns

Epoxy flooring and tree shaped columns


 

Specific decorative accents are the pentagon shapes near the entrances – a reference to the shape of the former park above. The ceiling height of 3.30 m (40 cm higher than minimally prescribed) feels generous. The entrance zone is climatized, so that the parking staff can work in optimum conditions.

 

Strawinskylaan bicycle parking, Glass ceiling, Pentagon

Decorative accents – Pentagon shaped elements in roof


 

Most striking for the appearance of the parking, however, is probably the quality of the light. Both the ceiling islands and two extensive glass walls have been outfitted with fixtures that simulate daylight. It turns the visit to the underground parking into a positive experience.

 

Strawinskylaan bicycle parking, Escalator, Concrete

Main entrance to the underground parking


Anchorage

The bicycle parking is carefully anchored in its context. The main entrance on the busy bike path of Strawinskylaan opens up the parking for cyclists by means of tapis roulants. These are located in a transparent, mullionless reinforced glass pavilion that leaves the spatial effect of the new square undisturbed.

 

Building sections, Strawinskylaan bicycle parking

Building sections


 

The internal structure of this pavilion consists of a slender steel pergola. Its roof is a cantilevered space frame that floats above the entrance like a delicate foliage. A wide staircase in a short tunnel forms the pedestrian entrance of the parking, located under Strawinsky viaduct, directly opposite the entrance of the train station. Via this route, travellers can reach the parking from the station without having to cross the busy cycle path.

 


Project details –

 

Project Name – Strawinskylaan bicycle parking

Architect  – wUrck | www.wurck.nl/

Project location – Pr. Irenestraat 38, 1077 NV Amsterdam, Netherlands

Lead Architect – Oriol Casas Cancer

Design Team – Ernst van Rijn, Roeland Bornebroek, Edu Lamtara, Dirk Bots

Client – Municipality of Amsterdam

Project type – Public, Parking building, Infrastructure

Built area – 4,200 m2 (Gross built area)

Completion year – 2018

Photography – © Jan de Vries | www.images-of-architecture.com/

Main Contractor – Van Boekel

In collaboration with – Lichtontwerpers.nl, Octatube, Verhoeven and Leenders, HIG

 

Leave a Reply