Valley House | Architect David Guerra

| 19 : 00 – 5 March 2018 |

 



Built in 2017, Valley House located in Nova Lima is designed by Architect David Guerra as a refuge to awaken oneself to the surrounding natural landscape amongst fluid spaces within the home.

The Valley House – home to four persons is a modern era home finely curated by Brazil based Architect David Guerra with vast spaces for the family to entertain guests and friends. Having panoramic views of the outer landscape, the centrally located winter garden, veranda’s and kitchen form focal point of the home.

 

Westside elevation


 

From the Architects – 

A couple with two grown up sons approached us having a generous site with an almost 360° view and the idea of building a modern and cozy house. The house needed to be a good place to entertain guests and friends and at the same time maintain the panorama created by the garden. Thus, the house was built with fluid spaces, with generous lighting and crossed ventilation, that could be easily integrated or isolated to be used together or independently changing integration and privacy as needed.

 

Garden + natural landscape 


 

The landscape that unravels in the horizon along with the garden all around the house, and on the inside with a winter garden, makes so that the house lives harmoniously with the landscape allowing for contemplation in every direction.

 

Swimming pool and deck area


 

Ground floor – 

As soon as you enter the house there are four pivoting open to an ample hall, from which you see the winter garden, the kitchen, the verandas, the living room and the stairs to the second floor.

 

Ground floor plan


 

Living room, Kitchen, Verandah, winter garden with stairs to upper floor


 

The living and dining rooms are integrated with the verandas, garden, kitchen and home theater, of which last two can be closed. The kitchen as the heart of the house is open to all 4 sides, dining room, living room, terrace and pool deck.

 

Home theater


 

 

Kitchen


 

The living room itself is integrated to an outdoors gourmet kitchen, a washroom, game room, pool deck, spa, sauna and winter garden. Upon entering the house to the left we have a washroom, with patchwork of blue tiles exclusively designed by the architect, the winter garden and the home office, which is connected to the winter garden.

 

Pool and deck area behind kitchen


 

 

Spa, Sauna area attached to pool


 

Verandah along living and dining area


 

 

Game area


 

 

Office connected to winter garden


 

 

Washroom for the office


 

The idea of the integrating spaces brings the flow of a connected house that embraces nature. Click To Tweet

The stairs that lead to the second floor is constructed over the winter garden. It brings to the vertical and horizontal circulation a view of the house and of the garden itself.

 

View from the kitchen serving outdoors


 

 

Stairs located in winter garden


 

First floor –

On the first floor, there are the social, leisure and service areas of the house.
On the second floor, the bedrooms have a view to the horizon and have private terraces. The master bedroom has a very wide view and a terrace. The closet in spacious and the bathroom has a small garden.

 

First floor plan


 

 

Master bathroom


 

Master bedroom


 

A modern house that is deeply founded in the affective memories using stone, wood, brick, raw cement and tiles, also using color and landscaping to build a warm and cozy environment, design for relaxation and rest, but also being able to sustain good encounters and meetings.

 

 

Deck and guest area 


 

In the decor side of things the materials purpose was to make the house a refuge from idleness a place to awaken. The furniture design by both Brazilian and International designers, Tibetan carpets, linen curtains, paintings from local artists, objects brought from trips and a mix of natural materials such as linen, leather and wood bring richness to the decor also seeking a Brazilian identity.

 

 


Project Details  –

 

Project Name – Valley House

Location – Condominium Vale dos Cristais , Nova Lima, Minas Gerais, Brazil

Architect Firm – Architect David Guerra | www.davidguerra.com.br/en/

Lead Architect – Architect David Guerra

Design Team – Jefferson Gurgel, Ninive Resende, Bernardo Hauck

Project type – Residential design

Photography Credits – © Jomar Bragança

Sketches/Floor plans – © Architect David Guerra

Completion Year – 2017

Built Up Area – 700 sq. mt.

Structural consultant  – Tulio Antonini

Hydraulic and electrical – Proelli Engineering

Landscape design – Carla Pimentel

Woodworking – Insight Furniture

Leave a Reply