Flow Hostel | PRTZN Architecture

| 16.45 – 17 November 2017 |


 

 

Flow Hostel in Budapest designed by PRTZN Architecture office has heightened the traveler experience to a different level with their simple,comfy and colorful design interpretation.

Many hostels around the world have creative design. With influx of more and more travelers, hostels serve as popular choice for young tourist accommodation travelling on budget.

Located in a hundred years plus building near Kalvin Square of Budapest city, this accommodation features vibrant decor with pockets of interaction and cultural exchange with fellow travellers. The design team at PRTZN Architecture office faced with multiple challenges have filled in this budget hostel with color and comfort.

From the Architect –

Flow Hostel occupies the entire second floor of a more than hundred-year-old historic building located in the center of the Hungarian capital.

Reception

During the course of the XXth Century the spatial arrangement and function of the real estate went through several alterations: it used to be an office, a student dormitory and in recent years it functioned as an alternative theatre. Our team was asked to turn the whole area into a hostel targeting mainly young tourists traveling on a budget. In addition to rooms with capacities of four to eight people, various areas for communal use were to be produced as well, such as an entrance hall including the reception, a lounge, a canteen with self-service kitchen, a media room and an area for exercise.

 

Axonometric view

Challenges

The building has a longitudinal layout with a load bearing wall in the middle dividing the floor plan into a tract facing the street and another one receiving natural light from a courtyard.

Original floor plan

In the case of such historic buildings it used to be common to create separate rooms by simply building walls perpendicular to the facade running from the load bearing wall at the side to the one at the middle creating a chain of generous spaces called emphilade. However, as different types of uses occupied the building it was needed to build corridors parallel to the wall in the middle that enabled rooms to operate independently but at the same time produced long, dark and narrow transit spaces as a side effect.

 

Floor Plan

The hostel function also requires many independent cells that seem to make the implementation of long corridors unavoidable. However, we didn’t only want to eliminate such areas, but wanted even to turn visitors’ daily movements inside the hostel an exciting spatial experience with bright and generous spaces.

 

Renovated floor plan

Learning from the past of the place we also wanted to prepare for possible future changes: thus another challenge of the project was to find out the architectural means to enable presently unknown future physical and functional changes to the possibly highest extent on the lowest possible cost of time and effort.

Public Spaces

We had the idea to use the community functions as the antidote to spatial monotonity.

Lounge

Thus instead of separate rooms, we wanted to articulate these functions as a chain of spaces bonding the whole floor together; a paraphrase of the emphilade. Several ’islands of private zones’ as sleeping rooms were placed into this continuous system of public areas.

Dorm bed’s

With the homogeneous linoleum flooring, the uniformly white walls and the arrangement of cable trays below the ceiling – installed to place the various mechanic systems and other permanent elements – we wanted to make a neutral ’infrastructure’ that has the ability to adapt to unknown future changes in use.

 

Services running below the ceiling

Over this neutral base, each public area was given a unique character through the design of furniture and other easily changeable elements of the interior. We used modular, lightweight and easily demountable interior elements, since this is the layer that is to change in the shortest period of time.

Public area

When visitors want to reach their room they walk through this mixture of spaces with heterogeneous physical characters providing versatile activities.

Public zone

So private and public zones are not segregated but mixed with the hope of generating lively places throughout the entire floor eliminating dead and useless areas.

‘Silent Room’

Lockers

Bedrooms

Lounge area

 

Kitchen and dining area

PROJECT DETAILS

Project name – FLOW HOSTEL

Architects –  PRTZN Architecture (Gergely Hory, Zoltán Major, Péter Müllner)

Project LocationGönczy Street, Budapest, Hungary

Project Type – Hospitality, Interior Design

Client / Project planning – Gönczy 2 Ltd.

Area – 660 m2

Completion Year – 2017

Photography CreditBalázs Danyi

PRODUCT DETAILS

LightsSLV, Tilka

FlooringForbo marmoleum

Ceramic flooringAgrob Buchtal

FurniturePRTZN Architecture

Leave a Reply